Ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων πρέπει να αναβαθμιστεί άμεσα τόνισε ο πρώην Υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης μιλώντας σε πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όσο για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, το εντόπισε στο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών. Ο κ. Χριστοδουλάκης με την ιδιότητα του καθηγητή πανεπιστημίου παρέδωσε το εναρκτήριο πανηγυρικό μάθημα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της εβδομάδας υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών.
Τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι φοιτητές των οικονομικών σχολών διδασκόμενοι τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης ήταν το θέμα του πρώτου μαθήματος των πρωτοετών φοιτητών του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ.
Ο κ. Χριστοδουλάκης, εκτός των θεμάτων των ΑΕΙ, επισήμανε ότι η διεθνής οικονομική κρίση είχε πραγματικά αίτια και ρίζες και για να εξέλθει η παγκόσμια κοινότητα από αυτήν είναι ανάγκη να αλλάξουν βασικές δομές της πραγματικής οικονομίας, που αφορούν στους θεσμούς εποπτείας και τις δημοσιονομικές πολιτικές.
Η υπερκατανάλωση και τα μεγάλα ελλείμματα στις ΗΠΑ, οι επιθετικές πολιτικές δανεισμού στις αναδυόμενες αγορές, οι τεράστιες κερδοσκοπικές αυξήσεις στο πετρέλαιο και οι υψηλές αποταμιεύσεις στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και σε χώρες τις Ασίας, δημιούργησαν δραματικές ανισορροπίες στην πραγματική οικονομία που προμήνυαν την κρίση, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης. «Είδαμε να αναπτύσσεται ένα δίπολο υπερκατανάλωσης χωρίς παραγωγική βάση από τη μια μεριά (ΗΠΑ και Ευρώπη), και από την άλλη μεριά μία έντονη υπερπαραγωγή χωρίς την αντίστοιχη κατανάλωση για διάφορους λόγους (θρησκευτικούς στα Εμιράτα, έλλειψης καταναλωτικής ελευθερίας στην Κίνα κ.λπ), με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται αποταμιεύσεις. Οδηγηθήκαμε στο να δανείζει ο δεύτερος πόλος στον πρώτο και να δημιουργούνται τάσεις οι οποίες ήταν αδύνατον να κρατήσουν για πολλά χρόνια και κάποτε το φουσκωτό τέρας που δημιουργήθηκε, έσκασε», διευκρίνισε ο πρώην υπουργός.
Όσον αφορά στις οικονομίες τις ευρωζώνης ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι η ΟΝΕ πέτυχε να τις προστατέψει από τις μεγάλες διακυμάνσεις της χρηματοπιστωτικής πλημμύρας, όμως, σημείωσε, φανέρωσε και δυσλειτουργίες, όπως το ότι όσα θεσπίστηκαν αφορούσαν το δημόσιο τομέα και τις κεντρικές τράπεζες, αγνοώντας τη συμπεριφορά των ιδιωτών.
Ειδικά για την ελληνική οικονομία ο κ. Χριστοδουλάκης εστίασε στο πρόβλημα του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών, λέγοντας ότι «στο 15 % του ΑΕΠ, είναι μακράν το μεγαλύτερο παγκοσμίως, με τον κάθε έλληνα να είναι χρεωμένος στο εξωτερικό με 5000 δολάρια».
Στη διάρκεια του εναρκτήριου πανηγυρικού μαθήματος βραβεύτηκαν οι δέκα πρώτοι φοιτητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Η σημερινή εκδήλωση διεξήχθη στο πλαίσιο της εβδομάδας υποδοχής πρωτοετών φοιτητών.