Σε κάθειρξη 10 ετών και έξι μηνών καταδικάστηκε, σήμερα Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ο άλλοτε γενικός διευθυντής του ελληνικού προξενείου στο Κίεβο. Κατηγορούνταν ότι ενέχονταν σε υπόθεση με τουριστικές βίζες που εκδόθηκαν με πλαστές βεβαιώσεις προσκλήσεων σε Oυκρανούς πολίτες..
Στο εδώλιο κάθισαν ακόμη δύο άτομα για την ίδια υπόθεση: Ο κλητήρας του προξενείου και μία τουριστική πράκτορας. Και αυτοί καταδικάστηκαν αντίστοιχα σε ποινές φυλάκισης πέντε και τριών ετών.
Οι ποινές είναι μειωμένες σε σχέση με το πρωτόδικο δικαστήριο, καθώς, ο πρώην διευθυντής του προξενείου -που εκτελούσε και χρέη γενικού πρόξενου- είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 21 ετών και ο κλητήρας σε κάθειρξη 19 ετών.
Οι τρεις απαλλάχθηκαν, κατά περίπτωση, από τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της δωροδοκίας. Επίσης, το δικαστήριο μετέτρεψε κάποια από τα κακουργήματα σε πλημμελήματα.
Το θέμα αποκαλύφθηκε όταν εντοπίστηκε αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος φέρεται ότι επικύρωσε με σφραγίδα του αστυνομικού τμήματος Τούμπας έντυπες προσκλήσεις εισόδου Ουκρανών στην Ελλάδα, χωρίς σε καμία να αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των Ελλήνων πολιτών που -υποτίθεται- υπέβαλαν πρόσκληση ή των αλλοδαπών που προσκαλούνταν στη χώρα. Οι «λευκές» προσκλήσεις, προωθήθηκαν το 2002 σε ελληνικό τουριστικό γραφείο και διαβιβάστηκαν στο αρμόδιο τμήμα του προξενείου της Ελλάδας στο Κίεβο.
Εκεί, οι δυο υπάλληλοι του προξενείου του Κιέβου, σε συνεργασία με άλλα άτομα, φωτοτύπησαν... 2.500 φορές τις «λευκές» προσκλήσεις! Πλέον συμπλήρωναν τυχαία ονόματα Ελλήνων πολιτών, που -υποτίθεται ότι- προσκαλούσαν Ουκρανούς πολίτες στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι εναντίον του αστυνομικού έχει σχηματιστεί δικογραφία και η υπόθεση αυτή έχει διαχωριστεί, καθώς ο αστυνομικός διάζεται σε άλλο δικαστήριο