Στην πρότασή του, που είχε υποβάλει στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου στην εκλογή αρχηγού όχι μόνο τα μέλη του κόμματος αλλά και οι φίλοι πολίτες, επέμεινε κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ ο υποψήφιος για την προεδρία κ. Δ. Αβραμόπουλος.
Με την πρότασή μου αυτή, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο ξεκίνημα για μία νέα και δυναμική παράταξη. Και πρόσθεσε ότι η πρότασή του, να ανοίξουμε το κόμμα, αποτελεί σε κάθε περίπτωση πρόοδο στην υιοθέτηση των αρχών μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Είναι ένα σαφές μήνυμα ότι αλλάζουμε για να έλθουν και πάλι μαζί μας όσοι αποστασιοποιήθηκαν το 2004, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και σημείωσε ότι έτσι η συμμετοχή τους δεν θα είναι ευκαιριακή όπως κάποιοι θέλουν να υποστηρίζουν. "Αν διολισθήσουμε στην εσωστρέφεια φοβάμαι ότι πάλι θα οδηγηθούμε στην έλλειψη οράματος και στην ατονία, ας μην κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Ας μην υποτιμούμε τους πολίτες όπως υποτιμήσαμε τον αντίπαλό μας, ζώντας μια εικονική πολιτική πραγματικότητα".
Ακολούθως είπε, ότι είναι ανάγκη να θέσουμε κάποιους κανόνες προεκλογικής συμπεριφοράς και να αναλάβουμε ηθική δέσμευση ότι θα είμαστε στηλοβάτες του νέου προέδρου καθώς επίσης να δηλώσουμε τις δαπάνες που κάνουμε ως υποψήφιοι πρόεδροι. Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε κριτική στην προηγούμενη διακυβέρνηση μιλώντας για "πολιτική ατολμία, κουκούλωμα υποθέσεων και αποφάσεις που λαμβάνονταν πίσω από κλειστές πόρτες".
Πρότεινε δε για το συνέδριο που θα γίνει στις 7 του μήνα να είναι ανοιχτό συνέδριο, να μπορεί να τοποθετηθεί όποιος θέλει, όχι μόνο για τις τροποποιήσεις του καταστατικού αλλά σε όλα τα πολιτικά θέματα όσος χρόνος και αν χρειαστεί.
Ανέφερε και τις προτάσεις του για τις ευρύτερες καταστατικές αλλαγές τονίζοντας το ετήσιο τακτικό συνέδριο του κόμματος και εκλογή από τη βάση ή επαναβεβαίωση της ηγεσίας κάθε δύο χρόνια. Τόνισε την ανάγκη για ένα κόμμα χωρίς μηχανισμούς και βαρωνίες, ανοιχτό στην κοινωνία.
Τέλος, υποστήριξε ότι "πιο σύντομα από όσο φανταζόμαστε θα κληθούμε να αναλάβουμε ως κόμμα εξουσίας τις ευθύνες μας λόγω της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης".

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ