Τρεις φορές πάνω οι ακάλυπτες επιταγές σε Μακεδονία-Θράκη

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση έκαναν οι συνάδελφοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Θεσσαλονίκη, όσον αφορά τις ακάλυπτες επιταγές. Χρησιμοποίησαν ως πηγή τον "Τειρεσία" και διαπίστωσαν ότι στο πρώτο εννεάμηνο του 2009, οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν σε τριψήφιο ποσοστό, σε σχέση με πέρυσι, στη Μακεδονία και τη Θράκη. Το αρνητικό ρεκόρ έχει ο νομός Ξάνθης κατά τον μήνα Απρίλιο, όταν η αξία των ακάλυπτων επιταγών απογειώθηκε κατά 952,2%. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το Δελτίο Περιφερειακής Οικονομικής Συγκυρίας της Τραπέζης της Ελλάδος (με πηγή τον "Τειρεσία"). Στο ίδιο διάστημα, σημαντικά μειωμένος ήταν ο αριθμός των επιβατικών ΙΧ αυτοκινήτων, που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στους δρόμους της Μακεδονίας και της Θράκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η αξία των ακάλυπτων επιταγών αυξήθηκε στα 481,9 εκατ. ευρώ, έναντι 153,9 εκατ. πέρυσ. Η μεγαλύτερη αύξηση (326,4%) σημειώθηκε κατά τον μήνα Μάρτιο.
Αναλυτικά, στην Κεντρική Μακεδονία, η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών στο εννεάμηνο ανήλθε στα 391,8 εκατ. ευρώ, έναντι 114 εκατ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο Μάρτιος ήταν ο χειρότερος μήνας (+410,7%) και ο Σεπτέμβριος ο καλύτερος (+125,9%). Στη δυτική Μακεδονία, η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφθασε στα 35,5 εκατ. ευρώ, έναντι 12,6 εκατ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στα 54,5 εκατ. ευρώ, έναντι 27,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, διαμορφώθηκε στο 9μηνο η αξία των ακάλυπτων στην ανατολική Μακεδονία-Θράκη.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία των ακάλυπτων επιταγών κατά το εννεάμηνο, στους νομούς για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ήταν οι εξής: +952,2% και +722% στον νομό Ξάνθης κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο αντίστοιχα και +653% στον νομό Εβρου τον Ιούνιο.

Χάλια και η αγορά αυτοκινήτων
Σε ό,τι αφορά τα καινούργια αυτοκίνητα, ο συνολικός αριθμός ΙΧ αυτοκινήτων, που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στη Μακεδονία και τη Θράκη στο 9μηνο ανήλθε σε 36.715, έναντι 42.804 στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η μεγαλύτερη πτώση στην αγορά σημειώθηκε τον Απρίλιο (-42,3%), ενώ έντονα πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι μήνες Ιανουάριος (-41,6%), Φεβρουάριος (-29,2%) και Μάρτιος (-37,1%).
Ειδικά στο νομό Θεσσαλονίκης, κυκλοφόρησαν στο 9μηνο 16.878 αυτοκίνητα, έναντι 19.747 στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Πτωτικοί ήταν οι μήνες Ιανουάριος-Απρίλιος και οι Ιούλιος και Σεπτέμβριος (-32,9%), ενώ ανοδικά κινήθηκαν Μάιος, Ιούνιος και Αύγουστος.

Σχόλια