Τρία σημεία περιλαμβάνει η "κόκκινη γραμμή" που όρισε, χθες, ο Γιώργος Παπανδρέου, στη συνάντησή του με τον Νίκολας Γκρούεφσκι: 1. Γεωγραφικός προσδιορισμός για κάθε χρήση, 2. συνομιλίες μέσω ΟΗΕ και 3. πρώτα λύση κι έπειτα ένταξη. Αυτό ειπώθηκε στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις Βρυξέλλες.
Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Β. Μούρτης, επικαλείται διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, στη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και την ελληνική στάση στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας και του ενδεχομένου έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η συνάντηση διήρκεσε 15 λεπτά, ήταν άτυπη και χαρακτηρίστηκε "γνωριμίας".
Είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία ύστερα από πρωτοβουλία της πλευράς των Σκοπίων, με αίτημα Γκρούεφσκι, ώστε να συγχαρεί τον κ. Παπανδρέου, για την εκλογική νίκη της 4ης Οκτωβρίου.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, "σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι είναι βούληση της Ελλάδας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προτείνοντας ως ημερομηνία ένταξης το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Μία πρόταση η οποία δίνει νέα ώθηση στις βαλκανικές χώρες οι οποίες είχαν αποκτήσει ενταξιακή δυναμική από τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, δυναμική η οποία το προηγούμενο διάστημα εξασθένισε.
Η Ελλάδα, όπως ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, επιθυμεί στο πλαίσιο αυτό να προωθήσει και την ένταξη της ΠΓΔΜ ωστόσο κατέστησε απολύτως σαφές ποιές είναι οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα εμμένει στην εθνική "κόκκινη" γραμμή και θέτει ως πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση, πριν καν σκεφτεί το ενδεχόμενο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να λυθεί το θέμα με την ονομασία της γειτονικής χώρας. Και αυτό, όπως ειπώθηκε, η Ελλάδα θα το λέει σε κάθε ευκαιρία.
Η επίλυση του θέματος της ονομασίας, όπως τονίστηκε κατηγορηματικά, είναι μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Σ' αυτό το πλαίσιο έλεγαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές πρέπει να υπάρξει η λύση του ζητήματος και πρόσθεταν ότι οι δύο χώρες έχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας. Και τόνιζαν με έμφαση ότι αν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας τότε μπορούμε να μιλάμε για σχέσεις πολύ στενής συνεργασίας, κάτι το οποίο η Ελλάδα είχε δείξει και στο παρελθόν. Μ' αυτή την ξεκάθαρη θέση η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει την επίλυση του ζητήματος με το όνομα.
Επίσης η ελληνική πλευρά προτίθεται να λέει πάντα ξεκάθαρα ποιά είναι τα προβλήματα, αλλά και ποιά είναι η θέση της γι' αυτά, ενώ δεν έχει καμία πρόθεση να κρύβεται. Αυτό, σύμφωνα με τις ελληνικές διπλωματικές πηγές, ισχύει και για την περίπτωση των Σκοπίων ώστε ενόψει του Δεκεμβρίου, όπου ενδεχομένως συζητηθεί το θέμα της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υπάρξουν εκπλήξεις ή άλλες δυσάρεστες καταστάσεις. Πρώτα η επίλυση τόνιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Από ελληνικής πλευράς ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι η προσπάθεια για την επίλυση του θέματος με το όνομα θα γίνει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί. Επίσης τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν αμφισβητεί το ρόλο του ΟΗΕ. Διευκρινίστηκε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα απευθείας διαπραγματεύσεων Ελλάδας - Σκοπίων, ενώ διευκρινίστηκε ότι στη συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι δεν έγινε καμία συζήτηση για λεπτομέρειες που αφορούν διάφορα θέματα όπως το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, για το θέμα της ονομασίας.
Τα μηνύματα που έστειλε η ελληνική πλευρά προς τα Σκόπια είναι καθαρά ώστε να ξέρουν και οι γείτονες πού ακριβώς στέκεται η χώρα στα θέματα αυτά. Η ελληνική πλευρά, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προετοιμάζεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει ώστε να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της γειτονικής χώρας".