Νέα κυβερνητική θητεία αλλά και δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με τους Φιλελευθέρους του FDP φαίνεται πως εξασφαλίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τα exit polls. Αναλυτικότερα, τo exit poll του καναλιού ZDF δίνει ποσοστό 33,5% των ψήφων στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CDU-CSU), 23,5% στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), 14,5% στο Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), 10% στους Πράσινους και 13% στην Αριστερά.
Παράλληλα, τα ποσοστά που προκύπτουν από το exit poll του καναλιού ARD είναι: CDU/CSU 33,5%, SPD 22,5%, FDP 15%, Πράσινοι 10,5%, Αριστερά 12,5%. Οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να κερδίζουν ακριβώς όσες ψήφους απαιτούνται στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές προκειμένου να σχηματίσουν μία κεντρο-δεξιά κυβέρνηση με τους εταίρους που προτιμούν, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).
Tο συνολικό ποσοστό των συντηρητικών της Άγκελα Μέρκελ και των φιλελευθέρων ξεπερνά, σύμφωνα με τα exit polls, κατ΄ελάχιστον εκείνο και των τριών άλλων κομμάτων μαζί, ανοίγοντας το δρόμο για μία δεύτερη θητεία της κ. Μέρκελ και το σχηματισμό κεντρο-δεξιάς κυβέρνησης.
Ως επικεφαλής μίας κεντροδεξιάς κυβέρνησης με το φιλικό προς τις επιχειρήσεις FDP, η Μέρκελ αναμένεται να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις και να παρατείνει την παραμονή των πυρηνικών εργοστασίων στη Γερμανία.
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του 2005 είχαν ως εξής: CDU/CSU 35,2%, SPD 34,2%, FDP 9,8%, Αριστερά 8,7%, Πράσινοι 8,1%, άλλοι 4%.
Την ήττα του παραδέχθηκε ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάιερ, αφού το κόμμα υπέστη το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά του μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Οι ψηφοφόροι αποφάσισαν και το αποτέλεσμα είναι μία πικρή μέρα για τη γερμανική Σοσιαλδημοκρατία», δήλωσε ο Σταινμάιερ.