Οκτώ άνδρες ανεβαίνουν στη σκηνή του Ράδιο Σίτυ για το γνωστό αστυνομικό έργο του Ρομπέρ Τομά

της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Άφησαν τα παντελόνια τους στην άκρη, φόρεσαν μαύρα φορέματα και τώρα έρχονται στο Ράδιο Σίτυ (Παρασκευοπούλου 9 & Βασ.Όλγας) για να υποδυθούν για ακόμη μια φορά τις «Οχτώ γυναίκες». Ο λόγος για τους ηθοποιούς Θανάση Ιωάννου, Νίκο Καραθάνο, Γιάννη Κότσιφα, Χρήστο Λούλη, Αργύρη Ξάφη, Χρήστο Στέργιογλου, Κοσμά Φοντούκη, Αιμίλιο Χειλάκη και Νίκο Χατζόπουλο. Μετά τις εμφανίσεις τους στο... Φεστιβάλ Αθηνών το 2006 και το 2008 σε επανάληψη, θα δείξουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης το γνωστό αστυνομικό έργο του Ρομπέρ Τομά με μια «φρέσκια ματιά».
Η υπόθεση του έργου αφορά στην εξιχνίαση μιας δολοφονίας. Οκτώ γυναίκες εγκλωβισμένες σ’ ένα σπίτι στα χιόνια, την ημέρα των Χριστουγέννων, κατηγορούνται για το φόνο ενός άνδρα. Όμως το διαφορετικό εδώ είναι ότι τους ρόλους των γυναικών τους υποδύονται άνδρες.
«Δεν θέλαμε να κοροϊδέψουμε τις γυναίκες, ούτε να τις σατιρίσουμε. Η μεταμόρφωση ενός ηθοποιού είναι ένα στοίχημα με τον εαυτό του. Έτσι η οκταπλή μεταμόρφωσή μας ήταν ένα οκταπλό στοίχημα», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Χρήστος Λούλης.
Ο Νίκος Καραθάνος, που σκηνοθετεί την παράσταση, σημείωσε πως η τελική μορφή που πήρε η ερμηνεία τους ήταν αποτέλεσμα των στοιχείων που αφαιρούσαν. «Προσπαθήσαμε να βάλουμε περούκες και τακούνια, αλλά είδαμε ότι κάτι τέτοιο δεν λειτουργούσε καλά. Όλοι οι ηθοποιοί της παράστασης είναι ντυμένοι με ένα ομοιόμορφο φόρεμα και δεν παίζουν ως άνδρες ή ως γυναίκες, αλλά ως χαρακτήρες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Αργύρης Ξάφης παραλλήλισε τις οκτώ γυναίκες με οκτώ αθλητές. «Ήταν σαν να παίζαμε ένα ομαδικό παιχνίδι και νομίζω ότι οι γυναίκες ζηλεύουν τον τρόπο που δουλέψαμε μαζί», δήλωσε.
«Το πιο σημαντικό είναι να προσέχεις την ιστορία. Εξάλλου και στον “Οθέλλο” ένας ηθοποιός μπορεί να βαφτεί μαύρος για να παίξει το ρόλο. Στην πορεία όμως το ξεχνάς αυτό και προσέχεις την ιστορία», σημείωσε ο Αιμίλιος Χειλάκης.
Πέρα όμως από το τι συμβαίνει πάνω στη σκηνή πολύτιμη ήταν η βοήθεια τεσσάρων γυναικών στην παράσταση: της Φωτεινής Μπαξεβάνη στη μουσική (που θα περιλαμβάνει τραγούδια που ερμηνεύουν οι ηθοποιοί επί σκηνής), της Λένας Κιτσοπούλου στους στίχους, της Αμάλιας Μπέννετ στην κινησιολογία και της Έλλη Παπαγεωργακοπούλου στα σκηνικά- κοστούμια.
Παίζουν οι μουσικοί: Γιάννης Αγγελόπουλος τύμπανα-κρουστά, Δημήτρης Τσάκας σαξόφωνο, Κώστας Κωνσταντίνου μπάσο, Κώστας Μπαλταζάνης κιθάρα.

Χρήσιμα
Η παράσταση γίνεται στο πλαίσιο των 44ων Δημητρίων. Παραστάσεις 23-30 Σεπτεμβρίου. Ώρες παραστάσεων 9:30 μ.μ.. Τιμές εισιτηρίων : 25 € Πλατεία & 20€ Εξώστης. Προπώληση στο ταμείο του θεάτρου και στα εκδοτήρια του Δήμου στην πλατεία Αριστοτέλους.