της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Στην παγκόσμια γλώσσα του χορού που δεν χρειάζονται οι λέξεις παρά μόνο καλά σώματα και καλή κίνηση θα “μιλήσει” στο κοινό της πόλης μας το διάσημο συγκρότημα μοντέρνου χορού Elisa Monte Dance από τη Νέα Υόρκη. Στις δύο του εμφανίσεις του αύριο και μεθαύριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (στις 21.00) το πολυσυλλεκτικό συγκρότημα της Elisa Monte θα δείξει επιλεγμένα δείγματα της δουλειάς του. Συγκεκριμένα τις δύο βραδιές θα παρουσιάσουν τις παρακάτω χορογραφίες:
Run to the Rock (μουσική Nina Simone), Pigs and Fishes (μουσική Glenn Branca), Treading (μουσική Treading), Shattered (μουσική Michael Gordon)
και: Absolute Rule (μουσική Peter Zagar), New Work (μουσική άγνωστος)
Volkmann Suite (μουσική Michael Nyman), Treading (μουσική Steve Reich),
Dreamtime (μουσική David Van Tieghem).
Η Elisa Monte, πρώην χορεύτρια της Μάρθα Γράχαμ και του συγκροτήματος Pilobolus, αναφέρθηκε χθες στην πολυσυλλεκτικότητα του χορευτικού σχήματος που δημιούργησε η ίδια το 1981. «Το να γεφυρώνεις διάφορους πολιτισμούς είναι κάτι που σε φορτίζει με μεγάλη ευθύνη, όμως θεωρώ ότι το έχω καταφέρει». Πάντως, πρόσθεσε πως το κίνητρό της για αυτή τη δράση δεν ήταν πολιτικό. «Κάλεσα τους καλύτερους χορευτές που έβλεπα για να χορέψουν τις χορογραφίες μου», σημείωσε. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Νέα Υόρκη, την «Μέκκα του πολιτισμού» όπως την χαρακτήρισε. «Είμαι τυχερή που δουλεύω στη Νέα Υόρκη. Είναι μια πόλη στην οποία έρχονται χορευτές από όλο τον κόσμο», δήλωσε.
Η ίδια αντλεί έμπνευση για τις χορογραφίες της από την ζωή της, ενώ θεωρεί δύσκολο κομμάτι της δουλειάς της όταν ξεκινά κάτι καινούριο. Όμως στην επιλογή της μουσικής της διαλέγει συνήθως συνθέτες που βρίσκονται εν ζωή, αλλά και είδη μουσικής που δεν τα γνωρίζει αρκετά.
Πιστεύει ότι έχει πολλά βήματα να κάνει ακόμα στον χορό, ενώ θεωρεί την έλλειψη της τεχνικής ως το πιο σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει σε ορισμένους χορευτές και χορογράφους.

Χρήσιμα
Οι παραστάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των φετινών Δημητρίων. Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ, στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 25, 30 , 35 και 45€ ενώ τα μαθητικά- φοιτητικά στοιχίζουν 15€.

Για το Elisa Monte Dance
Το συγκρότημα Elisa Monte Dance, ιδρύθηκε το 1981, προσπαθώντας να γεφυρώσει τα πολιτισμικά εμπόδια μέσω της παγκόσμιας γλώσσας του χορού. Από την πρώτη αναγνώρισή του στην παγκόσμια σκηνή το 1982 ως «καλύτερο συγκρότημα» στο διεθνές φεστιβάλ χορού του Παρισιού, το συγκρότημα μετρά επιτυχίες για πάνω από δύο δεκαετίες. Η δουλειά της Elisa Monte, πρώην πρώτη χορεύτρια του συγκροτήματος Martha Graham Dance Company και του Pilobolus, είναι ευρέως γνωστή για το ιδιαίτερα αθλητικό και αισθησιακό ύφος της, καθώς επίσης και την τεχνική και φυσική οξύτητά της, που ερευνά ένα πλήθος αντικειμένων και θεμάτων.

Η φωτογραφία από τη συνέντευξη Τύπου είναι του Νώντα Στυλιανίδη, από το photoreportage.gr