Οι αρχές του Τατζικιστάν απαγόρευσαν στους δασκάλους και στους πανεπιστημιακούς καθηγητές κάτω των 50 ετών να φέρουν γενειάδα. Επίσης, έθεσαν περιορισμούς και στο μήκος της γενειάδας των μεγαλύτερων σε ηλικία μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού. Το Τατζικιστάν, που συνορεύει με το Αφγανιστάν, θεωρεί απειλή για την ασφάλειά του τις ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις και έχει θέσει εκτός νόμου τα θρησκευτικά κινήματα που δεν συμβαδίζουν με την κρατική εκδοχή του Ισλάμ.
Οι άνδρες σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία φέρουν συχνά γενειάδα, σε ένδειξη πίστης στο Θεό. Με βάση τους νέους κανονισμούς που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, οι δάσκαλοι ενώ των 50 ετών μπορούν να έχουν γένια μήκους μόλις 3 εκατοστών.
Οι νέοι κανονισμοί απαγορεύουν επίσης στους δασκάλους να φορούν δυτικά ρούχα όπως τζιν, μίνι φούστες και κοντομάνικα μακό μπλουζάκια.
«Αυτές οι καινοτομίες εισάγονται στα πλαίσια της συνεχιζόμενης μεταρρύθμισης του σχολείου και της ανώτατης εκπαίδευσης με βάση τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Αμπντουλχαμίντ Νοζίμοφ.
Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν, Ιμομάλι Ραχμόν, έχει επίσης απαγορεύσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία και στα πανεπιστήμια και έχει δηλώσει ότι οι φοιτητές δεν πρέπει να πηγαίνουν στα μαθήματα με τα αυτοκίνητά τους.