Προβλήματα με τους σκηνοθέτες ενόψει Φεστιβάλ Κινηματογράφου

«Αβάσιμο και προσβλητικό» χαρακτηρίζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το δημοσίευμα που αναφέρει ότι καταψήφισε τον απολογισμό του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, την περασμένη Πέμπτη, στην ετήσια γενική συνέλευση του... ΕΚΚ.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Φεστιβάλ αναφέρει: «Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως οργανισμός, συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΕΚΚ, διά του διευθυντού του. Σε περίπτωση κωλύματός του, παρίσταται αναπληρωτής.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση παρέστη η κ. Γιάννα Σπυροπούλου (διοριζόμενο μέλος από το υπουργείο Πολιτισμού), η οποία δεν έχει καμιά οργανική σχέση με το Φεστιβάλ και δεν το εκπροσωπεί.
Για λόγους ανυπέρβλητου κωλύματος, η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη, δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη Γενική Συνέλευση, νομότυπα συνεπώς παρέστη η κ. Σπυροπούλου.
Είναι αυτονόητο ότι ο αναπληρωτής ψηφίζει κατά συνείδηση, χωρίς να δικαιούται οιοσδήποτε να παρέμβει στην κρίση του.
Όσον αφορά, τέλος, την προσωπική στάση της διευθύντριας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινας Μουζάκη, απέναντι στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, αυτήν την αποδεικνύουν οι θετικές τοποθετήσεις και οι ψήφοι της στις Γενικές Συνελεύσεις του όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και η στενή και αγαστή συνεργασία της με τον πρόεδρο του ΕΚΚ, Γιώργο Παπαλιό, σε πλήθος κοινών δράσεων για το καλό του ελληνικού κινηματογράφου».

Εμμένουν με αποχή οι κινηματογραφιστές
Εν τω μεταξύ οι Έλληνες σκηνοθέτες της κίνησης «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη», οι οποίοι επιμένουν με αποχή από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εάν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο, εξέφρασαν την αμφισβήτησή τους για τη συνολικότερη αντιμετώπιση του ελληνικού κινηματογράφου, καταγγέλλοντας την καταψήφιση του ετήσιου απολογισμού του ΕΚΚ.
Οι κινηματογραφιστές έκαναν λόγο για «σωματεία, όπως της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, των μουσικοσυνθετών και των ηθοποιών, που συμπράττουν με τους εκπροσώπους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και της ηγεσίας του ΥΠΠΟ και καταψηφίζουν με γελοία επιχειρήματα τον ετήσιο απολογισμό του Κέντρου Κινηματογράφου, τη στιγμή που οι ελληνικές ταινίες συλλέγουν διακρίσεις και βραβεία σε ξένα Φεστιβάλ».
Αποδίδουν δε την καταψήφιση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού του Κέντρου Κινηματογράφου, στην πρόθεση των προαναφερόμενων φορέων, «να οδηγήσουν σε παραίτηση τη διοίκηση του Κέντρου Κινηματογράφου, δηλαδή τον Γιώργο Παπαλιό, που υιοθετώντας ποιοτικά κριτήρια στήριξε ταλαντούχους κινηματογραφιστές και έφερε αποτελέσματα».

Ένταση με την Ε.Ε.Σ.
Πάντως ένταση επικράτησε χθες μετά το πέρας της συζήτησης δημοσιογράφων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων για την κινηματογραφική πολιτική των κομμάτων, όταν οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη», διάβασαν την ανακοίνωσή τους και, απευθυνόμενοι προς τον πρόεδρο Χάρη Παπαδόπουλο και το ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, τους κατηγόρησαν για «απάθεια και ανυπαρξία» μπροστά στον «εμπαιγμό της ελληνικής πολιτείας προς τον ελληνικό κινηματογράφο».
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Χάρης Παπαδόπουλος κατηγόρησε προσωπικά τον πρόεδρο του Κέντρου Κινηματογράφου για «κακοδιαχείριση των οικονομικών του Κέντρου και ευνοιοκρατία προς κάποιους σκηνοθέτες».