Με απέριττη λαμπρότητα τελέσθηκαν το πρωί του Σαββάτου 29 Αυγούστου 2009, τα εγκαίνια του νέου οικήματος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου στην πολίχνη – πρωτεύουσα του Αγίου ΄Ορους – των Καρεών. Μάλιστα στην τελετή ο Άγιος Καθηγούμενος βρήκε την ευκαιρία να στείλει μήνυμα στο γειτονικό μοναστήρι του Βατοπεδίου!

Της τελετής του αγιασμού, με την παρουσία αγίων εικόνων, τιμίου ξύλου και ιερών λειψάνων, προεξήρχεν ο ΄Αγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος, σχεδόν όλοι οι πατέρες της Μονής και αρκετοί λαϊκοί επισκέπτες.
Τιμητικά, μετά από πρόσκληση, παρευρέθηκε η Ιερά Επιστασία, με επικεφαλής τον ΄Αγιο Πρωτεπιστάτη, Γέροντα Συμεών Δοινυσιάτη.
Στη σύντομη προσφώνησή του ο Άγιος Καθηγούμενος αναφέρθηκε στους κόπους των Μοναχών, που επί ένα και πλέον χρόνο και σε καθημερινή βάση, αγωνίσθηκαν, με υπερδύναμη, για να φέρουν σε πέρας ένα πραγματικά έργο – άθλο. Επίσης τόνισε, με νόημα, πως ο ανατολικός ορθόδοξος μοναχισμός είναι αγροτικός κι ο μοναχός ζει από τον ιδρώτα του προσώπου του και τους κόπους των χεριών του. Παρότρυνε, επίσης, τους μοναχούς να συγχωρήσουν και να λησμονήσουν τα όσα άκουσαν, τον χρόνο της εργασίας τους, στις Καρυές.
Μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον ΄Αγιο Πρωτεπιστάτη και την Ιερά Επιστασία που παραβρεθήκαν στην τελετή.
Αντιφωνώντας ο Άγιος Πρωτεπιστάτης είπε πως πραγματικά η από φυλακής πρωίας έως βαθείας νυκτός εναγώνια προσπάθεια των μοναχών να φέρουν σε πέρας το έργο, αποτέλεσε παράδειγμα για τον μοναχικό κόσμο. Ευχήθηκε ακόμη να στερεωθεί το οικοδόμημα.
Μετά το τέλος ακολούθησε κέρασμα και το καθιερωμένο αγιορείτικο τσίπουρο.
Έτσι ένα κτίριο καινούργιο, αλλά όχι παράταιρο, που επιβλητικό δεσπόζει προστέθηκε στην είσοδο της ιστορικής πολίχνης των Καρεών, φιλοδοξώντας να εξυπηρέτηση στην κάλυψη κάποιων οικιστικών αναγκών.

Οι φωτογραφίες είναι από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου