ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 00.52

Όπως ανακοίνωσε, αργά το βράδυ της Παρασκευής 8 Μαΐου 2009, ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, του παραδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής λόγω ευρωεκλογών.

Η δήλωση Σιούφα
"Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με ενημέρωσε ότι, σήμερα το απόγευμα, υπεγράφη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια το διάταγμα λήξης των εργασιών της Β' Τακτικής Συνόδου της ΙΒ' Περιόδου της Βουλής, από αύριο 9 Μαΐου, λόγω των Ευρωεκλογών. Άμεσα ενημέρωσα τα Κόμματα περί τούτου", δήλωσε ο κ. Σιούφας.

Η δήλωση του Γ. Παπανδρέου
Λίγο πριν τις 23.00, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εξέδωσε την ακόλουθη γραπτή δήλωση:
"Η απόφαση του κ. Καραμανλή να κηρυχθεί εσπευσμένα η λήξη της τρέχουσας Β΄ Τακτικής Συνόδου της Βουλής συνιστά ουσιαστική θεσμική εκτροπή. Είναι μια κίνηση πρωτοφανής και προκλητική που οδηγεί σε παραγραφή όλων των τυχόν ποινικών ευθυνών των υπουργών για την περίοδο 2004-2007. Είναι μια κυνική ομολογία ότι μπροστά στην αυτοσυντήρηση της κυβέρνησής του ο κ. Καραμανλής δεν έχει τον παραμικρό φραγμό. Αντί για τη διαφάνεια, την απόδοση ευθυνών όπου αυτές υπάρχουν και την απαλλαγή όσων έχουν κατηγορηθεί άδικα, επέλεξαν την αναγκαστική αδράνεια και τη σιωπή της Βουλής, το σκοτάδι της αδιαφάνειας. Για να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και για να μείνει ανοικτό το πεδίο της λασπολογίας, της οργανωμένης κυβερνητικής σκανδαλολογίας και της σπίλωσης. Η κυβέρνηση Καραμανλή θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση της συγκάλυψης, της παραγραφής και της παραβίασης της θεσμικής τάξης. Την απάντηση θα τη δώσει ο λαός".

Η απάντηση Αντώναρου
Σχετικά με τη δήλωση του κ. Παπανδρέου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, απάντησε τα εξής:
«Με τη σημερινή κυνική και ανεύθυνη δήλωσή του ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκαλύπτει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα σκοτεινά του σχέδια: Τον κ. Παπανδρέου και το κόμμα του δεν τον ενδιαφέρει - γιατί προφανώς δεν τον συμφέρει - να βαδίσει η χώρα με πολιτικούς όρους προς τις ευρωεκλογές. Αντίθετα μάλιστα. Θέλουν να βυθίσουν τη χώρα στη σκανδαλολογία και την λασπολογία. Θέλουν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή του τόπου. Χωρίς να νοιάζονται για το κόστος. Χωρίς να τους ενδιαφέρει τίποτε. Είναι απλά αδίστακτοι. Εκτροπή και μάλιστα βαριάς μορφής. αποτελεί η προσπάθεια τους να συντηρήσουν με κάθε θυσία το νοσηρό κλίμα της σκανδαλολογίας. Δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτε προκειμένου να ικανοποιήσουν τη βουλιμία τους για εξουσία. Αποσιωπούν συνειδητά ότι η Βουλή διερεύνησε διεξοδικά όλες τις υποθέσεις που της απεστάλησαν. Όπως επίσης αποσιωπούν ότι επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. τις οποίες υπηρέτησε αδιαμαρτύρητα ο κ. Παπανδρέου. παραγράφηκαν με διάφορα τεχνάσματα όλα τα τεράστια σκάνδαλα εκείνης της εποχή. Παραπληροφορούν αφού δεν λένε ότι σχεδόν πάντα η Βουλή διέκοπτε τις εργασίες της για το απαραίτητο διάστημα πριν τις ευρωεκλογές χωρίς να δημιουργηθεί κανένα θέμα. Προσπαθούν να κατασκευάσουν ενόχους για εξυπηρέτηση των σχεδίων τους. Δεν θα το πετύχουν. Να είναι βέβαιος ο κ. Παπανδρέου. Την απάντηση θα την δώσει ο λαός στις ευρωεκλογές», καταλήγει στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το ΚΚΕ
"Ανεξάρτητα από το τι λέει το Σύνταγμα, το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής αφορά είτε στην παραγραφή των σκανδάλων είτε κρύβει άλλες σκοπιμότητες, είτε και τα δύο. Ο λαός πρέπει να απαντήσει γυρίζοντας την πλάτη σε ένα σάπιο πολιτικό σύστημα. Να αναπτύξει τη δική του δράση και να υπερψηφίσει το ΚΚΕ", ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Η λήξη της Συνόδου της Βουλής με την έκδοση του σχετικού διατάγματος είναι πρωτοφανής ενέργεια στην πολιτική ζωή του τόπου. Το αξιόποινο πράξεων υπουργών και υφυπουργών, οι οποίες άλλωστε βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της έρευνας εξαλείφεται» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης.

Ο ΛΑΟΣ
«Μετά τον Παυλίδη, τη SIEMENS και τη ΜΑΝ, για την κυβέρνηση ως μάνα εξ ουρανού ήταν η επιλογή να σταματήσουν οι εργασίες της Βουλής και να επιχειρηθεί η παραγραφή των αδικηματων των τελευταίων πέντε ετών. Δυστυχώς η πρότασή μας να παραμείνει η Βουλή ανοικτή και να έρθουν όλα στο φως δεν ακούστηκε από τον Πρωθυπουργό. Αυτό σημαίνει πολλά, αυτό σημαίνει κουκούλωμα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Κυριάκος Βελόπουλος.