• Ανακοινώθηκε το τελικό πακέτο μέτρων στήριξης των αγροτών το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε αγρότες και βαμβακοπαραγωγούς, για ζημιές και φυσικές καταστροφές. To πακέτο ανακοινώθηκε από τον Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Χατζηγάκης κάλεσε τους αγρότες να ανταποκριθούν θετικά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, τερματίζοντας τις κινητοποιήσεις τους.
  • Χωρίς μπλόκα αγροτών οι δρόμοι στη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον ως αύριο. Σύμφωνα με την απόφαση που πήραν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού, μετά τις δηλώσεις του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης, τα τρακτέρ θα παραμείνουν παρατεταγμένα στα πράσινα φανάρια και οι αγρότες, αύριο, θα συνεδριάσουν εκ νέου, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
  • Επίδομα θέρμανσης για μικροσυνταξιούχους και μακροχρόνια άνεργους, προβλέπει τροπολογία την οποία κατέθεσαν, σήμερα, οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης. Η έκτακτη αυτή εφάπαξ οικονομική παροχή, κυμαίνεται από 100 - 200 ευρώ, με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κατά γεωγραφική περιοχή.
  • Σκηνές από αστυνομική ταινία εκτυλίχθηκαν, το μεσημέρι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δυο Γεωργιανοί, οπλισμένοι με χειροβομβίδα και πιστόλια, λήστεψαν τράπεζα. Καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν, με 13.000 ευρώ στα χέρια, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τρεις περαστικούς. Καταστηματάρχες της περιοχής που είδαν τις απίστευτες σκηνές να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους επιτέθηκαν στους δράστες και τους ξυλοκόπησαν. Αστυνομικοί φρουροί του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, που έσπευσαν στο σημείο της συμπλοκής, τους άρπαξαν, κυριολεκτικά, από τα χέρια περαστικών.
  • Στις θέσεις τους παραμένουν οι αντιδήμαρχοι και εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης και για το έτος 2009, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Τα στελέχη της διοίκησης του δήμου θα συνεχίσουν από τις ίδιες θέσεις να υπηρετούν με αποφασιστικότητα και ζήλο τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, σχολίασε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
  • Συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στις οικονομίες του πλανήτη, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας κατρακύλησε η Κινεζική οικονομία στο δ΄τρίμηνο του 2008. Μείωση κατά 69% παρατηρείται στα κέρδη της Nokia το ίδιο διάστημα. Ζημίες για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια αναμένει η Sony. Την ίδια στιγμή, σε ανοδική τροχιά κινείται ο «μαύρος χρυσός», πλησιάζοντας τα 45 δολ. το βαρέλι.
  • Μείωση θέσεων εργασίας στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων φοβάται η ΟΤΟΕ. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι συνδικαλιστές, οι τράπεζες επιδιώκουν με κάθε τρόπο να περικόψουν θέσεις εργασίας με απολύσεις, μη ανανέωση συμβάσεων εργασίας, προγράμματα εθελούσιας εξόδου και συνταξιοδοτήσεις προσωπικού χωρίς αναπλήρωση.
  • Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων και μεταβολών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης ξεκίνησε με σημαντικά κέρδη, αλλά στη διάρκεια των συναλλαγών πέρασε σε πτωτική τροχιά λόγω ρευστοποιήσεων. Η ημέρα έκλεισε με απώλειες: -1,86%, στις 1671,12 μονάδες.
  • Έτοιμο, σε ένα χρόνο, θα είναι το νέο Δημοτικό κτίριο επί της οδού Μοναστηρίου 53, που θα στεγάσει τις υπηρεσίες Κοινωνικής Πολιτικής και το τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Το έργο επιθεώρησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος έκανε λόγο για «διοίκηση έργων» αναφερόμενος στο τεράστιο πρόγραμμα των νέων κτιρίων. Τον δήμαρχο συνόδευαν οι αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής, Αστέριος Δεληγιάννης και Αρχιτεκτονικού, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.
  • Εξασφαλισμένοι είναι, από το Υπουργείο Οικονομικών, οι πόροι για την κάλυψη των άγονων γραμμών της χώρας. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αναστάσης Παπαληγούρας, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο. Συζήτησαν το ρόλο της αποκέντρωσης στο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο δε χάθηκε ούτε ένα ευρώ για την περιφέρεια, από το Γ’ Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.
  • Τη μεγαλύτερη ποσότητα υδροπονικής κάνναβης, το λεγόμενο σκανγκ, που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα, κατέσχεσαν άνδρες της Δίωξης ναρκωτικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Συνέλαβαν δυο αλβανούς, μέλη καλά οργανωμένου κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 22 κιλά σκανγκ και 17 κιλά κάνναβης σε φούντα.
  • Με διαβατήριο, άδεια οδήγησης, ακόμη και βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων, θα μπορούν να γίνονται, πλέον, οι συναλλαγές με το δημόσιο. Τα δημόσια αυτά έγγραφα θα γίνονται δεκτά, εκτός της αστυνομικής ταυτότητας που χρησιμοποιείτο μέχρι σήμερα, για πιστοποίηση στοιχείων.
  • Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος πλήττει κάθε χρόνο 500.000 γυναίκες παγκοσμίως, μπορεί να προληφθεί στα τεστ Pap και HPV-DNA καθώς και στο εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Το νέο εμβόλιο, εφαρμόζεται σε γυναίκες από 12 έως 26 ετών και σύμφωνα με απόφαση του αρμοδίου υπουργού, το κόστος του καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, παρότι έχει δημοσιευτεί η σχετική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το ΙΚΑ σήμερα καλύπτει την τιμή του εμβολίου μόνο για τα κορίτσια έως 15 ετών και όχι για τις γυναίκες μέχρι 26 χρόνων.
  • Προγράμματα κατάρτισης για εργαζομένους σε επιχειρήσεις οργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εκπαιδευτούν σε οκτώ θεματικές ενότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν εκμάθηση υπολογιστών καθώς και βασικές γνώσεις ξένων γλωσσών και οικονομικών.
  • Ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο αποκρά ο δήμος Ανατολικού Ολύμπου. Την πεζοδρόμηση μεγάλου μέρους των παραλιακών τμημάτων του Δήμου Ανατολικού, έχει δρομολογήσει η διοίκηση του Δήμου. Ήδη η πρώτη φάση των έργων βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο δήμαρχος, Αντρέας Χονδρόπουλος, προαναγγέλλει την κατασκευή ποδηλατοδρόμου μήκους 15 χιλιομέτρων.
  • Ταχύτερη εξυπηρέτηση θα απολαμβάνουν, σε λίγους μήνες από σήμερα, οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Καρυώτισσας, στην Πέλλα. Σε 2-3 μήνες θα λειτουργήσει στην περιοχή παράρτημα του Κέντρου Εξυπηρέτησης πολιτών, ενώ στο ίδιο κτίριο θα στεγάζεται λαογραφικό μουσείο, βιβλιοθήκη και ΚΑΠΗ.
  • Αθλητισμός, ΠΑΟΚ: Τα λάθη κοστίζουν και ο Ιμπραήμ Μπακαγιόκο θα κληθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη και κατ' επέκταση να πληρώσει το τίμημα της συμπεριφοράς του στη προχθεσινή προπόνηση. Ο ιβοριανός επιθετικός του ΠΑΟΚ, απολογήθηκε χθες και ζήτησε συγνώμη για την συμπεριφορά του και για το φραστικό επεισόδιο με τον προπονητή του, Φερνάντο Σάντος. Είναι βέβαιο ότι θα του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο, ενώ η συμμετοχή του στο ντέρμπι με τον Άρη βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια του Πορτογάλου τεχνικού.
  • Αθλητισμός, Άρης: Στη Θεσσαλονίκη έφτασε σήμερα το μεσημέρι ο Μαζίνιο. Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος τεχνικός του Άρη είπε: "Στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τον Άρη όσο πιο ψηλά γίνεται και να παίζει η ομάδα καλό ποδόσφαιρο". Ο νέος τεχνικός των "κιτρίνων" έδειξε ότι είναι ενημερωμένος για το υπάρχον έμψυχο δυναμικό της ομάδας.
  • Αθλητισμός, Ηρακλής: Την πεποίθηση του πως οι παίκτες του Ηρακλή, πρέπει να ξεχάσουν τα δύο τελευταία άτυχα αποτελέσματα και να επιστρέψουν στις νίκες στον εκτός έδρας αγώνα με τον Πανθρακικό, εξέφρασε ο Μάκης Κατσαβάκης. Ο τεχνικός του Γηραιού σε γραπτή του δήλωση στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, αναφέρθηκε στην αναμέτρηση με την ομάδα της Θράκης, τονίζοντας πως είναι αξιόμαχος αντίπαλος, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι οι παίκτες του πρέπει να εμφανιστούν κατάλληλα προετοιμασμένοι με στόχο την επιστροφή στα θετικά αποτελέσματα.
  • Καιρός. Βροχές και διάσπαρτες καταιγίδες, αναμένονται για αύριο Παρασκευή, για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 ως 12 βαθμούς Κελσίου. Αναλυτικά μας ενημερώνει η Μαριάννα Βαραδίνη.