• Τραγωδία στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οβίδα τεθωρακισμένου του ισραηλινού στρατού χτύπησε την αυλή σχολείου, στη Τζεμαλίγια και, μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν πολλά παιδιά. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ανακοίνωσή του, μιλά, για πρώτη φορά, για άμεση κατάπαυση του πυρός. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το θέμα. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι νεκροί είναι πάνω από 40. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά σε σχολείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Τζεμαλίγια, την ώρα του μαθήματος. H φωτογραφία είναι από το REUTERS, του Γιάννη Μπεχράκη.
  • Σε διπλωματικές προσπάθειες επιδίδεται ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, στη Μέση Ανατολή. Συναντήθηκε με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ(φωτογραφία από το REUTERS, του Eric Feferberg) και ζήτησε από τη Συρία να μεσολαβήσει ώστε να δεχτεί η Χαμάς μία συμφωνία. Την ίδια στιγμή, Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Χαν Γιουνίς, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στη λωρίδα της Γάζας και πύραυλοι της Χαμάς οργώνουν πόλεις του Ισραήλ.
  • Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια στη Θεσσαλονίκη. Της τελετής του καθαγιασμού των υδάτων χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, τοπικών και άλλων αρχών καθώς και πλήθος κόσμου, ο οποίος αψήφησε το τσουχτερό κρύο. Πιο τυχερός από τους τολμηρούς που βούτηξαν στα νερά του Θερμαϊκού ήταν ο 33χρονος Βαγγέλης Καρυοφυλλάκης, γυμναστής από τη Ρόδο, ο οποίος κατάφερε να πιάσει τον Τίμιο Σταυρό.
  • Ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε, από το Αγαθονήσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Παπούλιας βρέθηκε στο Αγαθονήσι για τον αγιασμό των υδάτων, σε μια συμβολική κίνηση απέναντι στις τουρκικές αμφισβητήσεις. «Ο πυρήνας του προβλήματος των ελληνοτουρκικών σχέσων βρίσκεται στον καθοριστικό ρόλο του τουρκικού στρατού στην πολιτική της γειτονικής χώρας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στη Ραφήνα παρακολούθησε την Τελετή Αγιασμού των Υδάτων ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, βρέθηκε στην Πάτρα. Στα μηνύματά τους αναφέρθηκαν στο πρόσφατο περιστατικό με τον αστυνομικό, στα Εξάρχεια.
  • Με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα γιορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνια στην Καλαμαριά. Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και το δημοτικό συμβούλιο παραβρέθηκαν στη δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ενώ στη συνέχεια παρακολούθησαν τον αγιασμό των υδάτων στη Βάση Ναυτοπροσκόπων, στην Αρετσού.
  • Παρουσία του διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της πόλης μας. Πολιτικοί, εκπρόσωποι φορέων και αρκετοί πολίτες παραβρέθηκαν στην τελετή και αντάλλαξαν ευχές για φώτιση και μακροημέρευση. O πρόεδρος του Ο.Λ.Θ. μίλησε και για την απόσυρση του ενδιαφέροντος της κοινοπραξίας Χάτσισον, για το ΣΕΜΠΟ του λιμανιού. Την απέδωσε στην παγκόσμια οικονομική συγκυρία, δήλωσε ότι, στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα ενημερωθεί το αρμόδιο υπουργείο και θα προχωρήσουν οι εναλλακτικές λύσεις.
  • Πιστοί στο ραντεβού τους, όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος, οι χειμερινοί κολυμβητές της Θεσσαλονίκης έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα και βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού. Οι ίδιοι, μας προτείνουν να μιμηθούμε το εγχείρημα τους καθώς όπως λένε οι χειμωνιάτικες βουτιές στη θάλασσα ενισχύουν την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού.
  • Στο σκοτάδι εξακολουθούν να κινούνται οι έρευνες της αστυνομίας για τη δολοφονική επίθεση στη διασταύρωση των οδών Ζαΐμη και Κουντουριώτη στα Εξάρχεια. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε μεγάλο αριθμό προσαγωγών(72) και πέντε άτομα συνελήφθησαν για κατοχή αντικειμένων, άσχετων όμως με την επίθεση. Βρέθηκε, όμως, κι ένα πυροβόλο όπλο, εύρημα το οποίο, από την αστυνομία, χαρακτηρίζεται σημαντικό. Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την υγεία του 21χρονου αστυνομικού.
  • Δεν προβλέπεται να μείνουν χωρίς θέρμανση τα ελληνικά νοικοκυριά από τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, μέσω Βουλγαρίας. Η παροχή διακόπηκε τα ξημερώματα, όμως, όπως διαβεβαιώνεται από τη ΔΕΠΑ, οι αποθήκες της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα, διαθέτουν απόθεμα αερίου, που κρίνεται επαρκές για την ελληνική αγορά έως και την Κυριακή.
  • Πτώμα άγνωστου άντρα ανακαλύφθηκε, πριν από λίγο, σε αγροτική έκταση μεταξύ των χωριών Βασιλούδι και Αρδαμέρι στη Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι παραλίμνια ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θύμα ήταν δεμένο. Στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ο ιατροδικαστής.
  • Τον έπνιξε με μαξιλάρι γιατί δεν άντεχε τα χρόνια οικονομικά και οικογενειακά τους προβλήματα. Ο λόγος για 57χρονη γυναίκα, η οποία σκότωσε τον άντρα της, το πρωί της 3ης Ιανουαρίου, στο σπίτι τους στην Περαία. Την πρόθεσή της φέρεται να γνώριζε και 24χρονος φίλος της γυναίκας, ο οποίος κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία.
  • Θύμα δύο ληστών, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κρατούσαν πιστόλια, έπεσε στις 3 τα ξημερώματα την ώρα που επέστρεφε σπίτι του, επιχειρηματίας από τις Σέρρες, ο οποίος διατηρεί εστιατόριο, στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες παρακολουθούσαν το θύμα τους και, έξω από το σπίτι του, τον απείλησαν με τα πιστόλια και τον ανάγκασαν να τους δώσει ότι χρήματα είχε πάνω του. Πήραν 2.000 ευρώ και τα κλειδιά του σπιτιού και του αυτοκινήτου του. Στη συνέχεια τον οδήγησαν σ’ ένα παρεκκλήσι, δέκα χιλιόμετρα έξω από τις Σέρρες, στο Λευκώνα, όπου τον φίμωσαν και τον έδεσαν. Μετά, επέστρεψαν στην πόλη και πήγαν στο σπίτι του, όπου, μπροστά στα μάτια του ανήλικου παιδιού και της ηλικιωμένης μάνας του επιχειρηματία, ζήτησαν από τη σύζυγό του λύτρα –μόλις 1.500 ευρώ- για να τον αφήσουν ελεύθερο κι άρπαξαν και κοσμήματα, συνολικής αξίας 15.000 ευρώ. Οι ληστές έδεσαν και φίμωσαν γιαγιά, μάνα και παιδί κι έφυγαν με το αυτοκίνητο του επιχειρηματία. Το όχημα βρέθηκε καμένο στην ακρόπολη των Σερρών, το λόφο του Κουλά. Ο επιχειρηματίας κατάφερε έπειτα από πολύ ώρα να λυθεί, επέστρεψε με τα πόδια και ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομική διεύθυνση Σερρών, άντρες της οποίας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την ανεύρεση των δραστών.
  • Ανήμερα της εορτής των Θεοφανίων πραγματοποιήθηκε και φέτος η καθιερωμένη γιορτή της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης. Τα μέλη της ΕΣΗΕΜΘ συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, αντάλλαξαν ευχές και έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα.
  • Νεφώσεις περιμένουν οι μετεωρολόγοι, για αύριο, Τετάρτη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, αναμένεται να πέσει χιονόνερο μέσα στην πόλη και χιόνι στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 ως 7 βαθμούς Κελσίου. Μέτριοι ανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Θερμαϊκό.