• Συνεχίζεται χωρίς έλεος η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή. Δεκάδες επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων της Χαμάς, εξαπέλυσε και σήμερα, για τέταρτη μέρα, η ισραηλινή αεροπορία στη Λωρίδα της Γάζας. O απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερους από 360 νεκρούς και 1.690 τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων των σημερινών βομβαρδισμών δύο παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών.
  • Διάβημα διαμαρτυρίας υπέβαλε η Λευκωσία προς το Ισραήλ με αφορμή τον εμβολισμό, από σκάφος του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, πλοιαρίου που είχε αποπλεύσει από την Κύπρο μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
  • Να σταματήσουν τις επιθέσεις τους κάλεσε τη Χαμάς και το Ισραήλ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζήτησε να ληφθούν «επείγοντα μέτρα» για να επιτραπεί στην ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Από τη μεριά της η ισραηλινή ηγεσία απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση για εκεχειρία.
  • Τις ελληνικές προτάσεις για την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ώστε να περάσουν με ασφάλεια η ανθρωπιστική βοήθεια και το ιατρικό προσωπικό, καταθέτει στο συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ντόρα Μπακογιάννη. Η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.
  • Συνάντηση με τους εκπροσώπους των έξι ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων είχε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι πρόκειται για εθιμοτυπική συνάντηση τονίζοντας ότι είναι πρώτη φορά που πρωθυπουργός δέχεται εκπροσώπους των ενώσεων δικαστών και εισαγγελέων. Ανέφερε ακόμη ότι η συνάντηση έχει σημασία καθώς η κυβέρνηση θέλει να υπογραμμίσει το σεβασμό στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν όλοι, καθώς όπως είπε, δεν βοηθούν οι συκοφαντικές επιθέσεις τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Από τη μεριά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το κόμμα της δεν επιτίθεται στη Δικαιοσύνη, αλλά στην κυβέρνηση για τον τρόπο που κυβερνά και αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων και την Δικαιοσύνη.
  • Δεκάδες έργα υποδομής τα οποία αναμένεται να αναβαθμίσουν την ποιότητας ζωής των κατοίκων του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως το νέο δημαρχείο, αναμένεται να ολοκληρωθούν ή να αρχίσουν τη νέα χρονιά. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, χαρακτήρισε το 2008 «θετική χρονιά» για το δήμο, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που επέφερε στην παγκόσμια κοινότητα η οικονομική κρίση.
  • Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τους γιατρούς του δημοσίου, όταν τους επισκέπτονται στα ιατρεία τους, από την 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αναστέλλονται οι συμβάσεις των γιατρών με τον ΟΠΑΔ, λόγω της καθυστέρησης της καταβολής των οφειλόμενων αμοιβών.
  • Ουρές σχηματίζονται στα ταμεία και τα γραφεία των ΔΟΥ όλης της χώρας. Χιλιάδες πολίτες συνωστίζονται, τελευταία στιγμή, για να παραλάβουν τα σήματα τελών κυκλοφορίας, να τακτοποιήσουν παλαιότερες φορολογικές υποθέσεις καθώς και για να ζητήσουν διευκρινίσεις σχετικά με το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Η προθεσμία λήγει αύριο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, οπότε και οι εφορείες θα λειτουργήσουν έως τις 11 το πρωί, λόγω ημιαργίας.
  • Αύξηση παρουσιάζει η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης μία μέρα πριν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι καταστηματάρχες εμφανίζονται ευχαριστημένοι για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος των προηγούμενων ημερών.
  • Αποκλεισμένος για άλλο ένα 24ωρο, μέχρι τις 6 αύριο το πρωί, παραμένει ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε, χθες βράδυ, το δημοτικό συμβούλιο Ασσήρου. Έκκληση για αναστολή της κατάληψης απηύθυνε, για άλλη μία φορά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει στη δημόσια υγεία η συσσώρευση σκουπιδιών, τα οποία, αυτές τις ημέρες, είναι περισσότερα.
  • Συντάσσεται με τη θέση του Υπουργείου Παιδείας ο εκπαιδευτικός κόσμος και συμφωνεί με την αποδέσμευση της φοίτησης στο λύκειο από την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως ανακοίνωσε χτες, ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο διάλογος για την πορεία υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αρχίζει στις αρχές του 2009 και θα είναι εξαντλητικός.
  • SOS εκπέμπουν οι Mικρομεσαίες Eργοληπτικές Eπιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδος ενόψει της εντεινόμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2009 και την περαιτέρω συρρίκνωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ζητούν την μετατόπιση του κέντρου βάρους του πολιτικού σχεδιασμού από τα μεγάλα, σε μικρομεσαία έργα, να ανασταλεί άμεσα το πρόγραμμα δημοπράτησης έργων με τη μέθοδο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και την κατάργηση του νόμου περί συγχωνεύσεων των εργοληπτικών εταιριών.
  • Οικονομική βοήθεια, ύψους 3.000 ευρώ, σε 15 άπορες πολύτεκνες οικογένειες, χορήγησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Όπως τόνισε, προτεραιότητα της κοινωνικής πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης είναι η στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας.
  • Ημέρα αγάπης για τους άπορους διοργάνωσε σήμερα η νομαρχία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης Καλαμαριάς, Νεαπόλεως και Λαγκαδά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν τσάντες γεμάτες από τα απαραίτητα για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
  • Αποκαλυπτικές πληροφορίες για το πώς έβλεπαν οι Βρετανοί τον Ανδρέα Παπανδρέου στα τέλη της δεκαετίας του '70 δίνουν τα εμπιστευτικά αρχεία του Φόρεϊν Όφις του έτους 1978. Τα αρχεία αποδεσμεύτηκαν στις 30 Δεκεμβρίου, όπως συνηθίζεται με την συμπλήρωση τριάντα χρόνων. Πολλοί φάκελοι αφορούν την Ελλάδα και κυρίως τις πολιτικές της εξελίξεις.
  • Εγκρίθηκε η μελέτη του έργου της ανάπλασης της νοτιοανατολικής εισόδου της Θεσσαλονίκης, μαζί με τις μελέτες άλλων 110 νέων έργων, από το πρόγραμμα Θησέας. Πρόκειται για έργα που αφορούν σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολικό προυπολογισμό 10,5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει το συνεδριακό κέντρο της Βεργίνας. Από το ΕΣΠΑ εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 10 εκατομμυρίων Ευρώ και, σύμφωνα με το δήμαρχο Βεργίνας, το έργο θα αρχίσει εντός του 2009.
  • Αιμορραγούν οι τοπικές αγορές στο Κιλκίς καθώς και σε άλλες περιοχές που συνορεύουν με χώρες των Βαλκανίων. Οι καταναλωτές γυρνούν την πλάτη στα καταστήματα του τόπου τους και πηγαίνουν όλο και συχνότερα στα Σκόπια ή τη Βουλγαρία για να ψωνίσουν όχι μόνο ρούχα και παπούτσια, αλλά ακόμη και τρόφιμα.
  • Ο 31χρονος Λίνο, ένας ποδοσφαιριστής με σημαντική καριέρα και εμπειρία από το Tσάμπιονς Λιγκ, βρίσκεται στο στόχαστρο του ΠΑΟΚ. Ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ που αγωνίζεται στην Πόρτο, είναι ο παίκτης που έχουν εντοπίσει στον δικέφαλο και ο Ζήσης Βρύζας έχει κινήσει τις διαδικασίες για την απόκτησή του. Ο Σάντος τον γνωρίζει πολύ καλά και έχει ανάψει το πράσινο φως για να έρθει στη Θεσσαλονίκη και να γίνει η δεύτερη μεταγραφή μετά από αυτή του Ολιβιέρ Σορλέν.
  • Με μοναδικό απόντα τον Βίκτορ Βιτόλο συνεχίστηκε η προετοιμασία του Άρη για το κυριακάτικο παιχνίδι στη Λιβαδειά. Ο βραχύσωμος Ισπανός ενημέρωσε τους ανθρώπους της ομάδας ότι έχασε μία από τις πτήσεις του. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από χθες το βράδυ και ο Ρονάλντο Γκιάρο. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός έχει χάσει σημαντικό κομμάτι των προπονήσεων της ομάδας του και αναμένεται να υποστεί τις κυρώσεις για την αργοπορημένη του επιστροφή.
  • Η πρώτη αιρετή διοίκηση επί των ημερών του Αντώνη Ρέμου προέκυψε σήμερα από τη γενική συνέλευση της ΠΑΕ Ηρακλής. Νέα πρόσωπα στο διοικητικό συμβούλιο είναι, ο Γιώργος Φουρναράκης, ο Γιώργος Πεταλωτίδης, ο Γιώργος Καραβασιλίδης και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.
  • Ανοδική αντίδραση παρουσίασε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, στην προτελευταία συνεδρίαση του 2008. Ο γενικός δείκτης ξεπέρασε τις 1800 μονάδες, με τη βοήθεια των τραπεζών και έκλεισε καταγράφοντας σημαντικά κέρδη: +3,21%, στις 1807,85 μονάδες.
  • Σχεδόν αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις το πρωί, αναμένεται αύριο στη Θεσσαλονίκη.
Με πληροφορίες από το TV100