Καλή επικοινωνιακή -αλλά και συμβολική- κίνηση από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Μ. Τζίμα. Βγήκε από το γραφείο του και κατέβηκε στο δρόμο, για να υποδεχτεί τους εργαζόμενους στα κλωστήρια Λαναρά, που ζητούν τα δεδουλευμένα τους και να μην κλείσουν τα εργοστάσια της εταιρίας στη Βόρειο Ελλάδα.
"Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην κλείσουν τα εργοστάσια και να αποδοθούν τα δεδουλευμένα σε όλους", υποσχέθηκε ο υπουργός, ενώπιον 350 εργαζομένων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας του ομίλου Λαναρά. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν νέα.
Οι εργαζόμενοι στο Λαναρά πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, από την πλατεία Δικαστηρίων προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Επίσης προχώρησαν σε συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από το πρωί ως το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Ιουλίου 2008. Ζητούν να διατεθούν από τις πιστώτριες τράπεζες τα 35 εκατομμύρια ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, διότι ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας Θ. Λαναράς αρνείται πλέον (αν και είχε αναλάβει σχετική υποχρέωση) να «βάλει» στον όμιλο τα απαραίτητα κονδύλια για την επιβίωση των εργοστασίων σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Νάουσα, Έβρο και Ροδόπη. Ζητούν ακόμη τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων και την εξόφληση δεδουλευμένων, καθώς παραμένουν απλήρωτοι πάνω από δύο μήνες.
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος τόνισε ότι «ο Λαναράς πρέπει να πληρώσει» και πρόσθεσε: «Φτάσαμε στο παρά πέντε. Η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει τις πιστώτριες τράπεζες να εγκρίνουν την άμεση χρηματοδότηση του ομίλου με τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης, με εγγύηση του Δημοσίου».
Σύμφωνα με το νομάρχη Ροδόπης, Αρη Γιαννακίδη, η Θράκη βιώνει μια «τραγωδία», καθώς, όπως ανέφερε, πάνω από 480 οικογένειες έχουν περάσει στη φτώχεια από τη μια στιγμή στην άλλη.