«Φρένο» στις ξέφρενες δανειοληψίες !

Γράφει η ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ


«Κανόνες» που θα φρενάρουν τους όρους των τραπεζικών συναλλαγών, που έχουν κριθεί ως καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, επιδιώκει να βάλει νέα υπουργική απόφαση, η οποία φαίνεται ότι θα οδεύσει προς υπογραφή τις επόμενες μέρες. Αυτό ανακοίνωσε χθες, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ομιλία του σε ημερίδα για τις τις τράπεζες και τους καταναλωτές στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Η υπουργική απόφαση θα επιβάλλει στις τράπεζες να αποσύρουν από τις συναλλαγές με τους καταναλωτές, τουλάχιστον έξι καταχρηστικές επιβαρύνσεις δανειοληπτών και κατόχων πιστωτικών καρτών. Ο κ. Οικονόμου, χαρακτήρισε καταχρηστική επιβάρυνση, την είσπραξη ποινής προεξόφλησης από την τράπεζα, σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής στεγαστικών δανείων. Ανέφερε δε, ότι οι τόκοι των στεγαστικών κυμαινόμενου επιτοκίου, θα υπολογίζονται πλέον με βάση το έτος 365 ημερών, κάτι που σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα πληρώνει λιγότερους τόκους. Από την πλευρά τους οι δανειολήπτες, δεν θα επιβαρύνονται με τα λεγόμενα «έξοδα χρηματοδότησης» για τα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου, ούτε με τα «έξοδα φακέλου».
«Σε μια περίοδο που εισοδήματα και νοικοκυριά πιέζονται ασφυκτικά, οι τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Οικονόμου και υπενθύμισε τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας, σύμφωνα με τα οποία: 25% των πολιτών αδυνατεί να αποπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις και 75% θεωρεί ότι οι όροι του τραπεζικού δανεισμού δεν είναι δίκαιοι. Διευκρίνισε, ότι εξετάζεται η πιθανότητα να επεκταθεί το «ακατάσχετο» όριο της πρώτης κατοικίας δανειολήπτη για χρέη σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές.
Ο κ. Οικονόμου, τόνισε ότι η συμβολή των τραπεζών στην ελληνική οικονομία και απασχόληση είναι μεν πολύ σημαντική, αλλά υπάρχει και η άλλη πτυχή της λειτουργίας τους. Τραπεζικά ιδρύματα, υποστήριξε, αγνοούν δικαστικές αποφάσεις, ακόμη και αμετάκλητες, πλασάρουν παραπλανητικές διαφημίσεις, εφαρμόζουν επιθετικές εμπορικές πολιτικές για την έκδοση πιστωτικών καρτών, ενώ λαμβάνουν ανεξήγητες προμήθειες. «Δεν είμαστε χρήσιμοι με το να στήνουμε τις τράπεζες στη γωνία. Στόχος μας είναι η προστασία του καταναλωτή από την εκμετάλλευση»
Στο χαιρετισμό της η γενική γραμματέας του ΕΒΕΘ, κα Μαίρη Χατζάκου ανέφερε πως οι σχέσεις καταναλωτή και τράπεζας έχουν διευρυνθεί τα τελευταία 10-15 χρόνια λόγω της επέκτασης των πιστώσεων και των αυξημένων δαπανών. «Αυτό βλέπουμε να έχει αντίκτυπο στον καταναλωτή γιατί δεν φαίνεται να είναι εξοικειωμένος με τη διαχείριση των εισοδημάτων του. Επιβάλλεται λοιπόν σωστή καλλιέργεια καταναλωτικής αγωγής για να απεμπολιστούν τα φαινόμενα πληστηριασμού, υποθήκευσης, κατασχέσεων..»,υποστήριξε η κα Χατζάκου.
Ο περιφερειακός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Απόστολος Αιγυπτιάδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ελληνικά νοικοκυριά που έχουν λάβει δάνεια -και ανέρχονται στο 48% του συνόλου- ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους ως επί το πλείστον. Ανέφερε ενδεικτικά ότι οι αυξημένες οφειλές δανείων, δεν ξεπερνούν το 8%. Εξείρε δε, τη σημασία του υπεύθυνου δανεισμού, η οποία προυποθέτει ενημέρωση και κατανόηση των όρων, στάθμιση των αναγκών και ορθολογική εκτίμηση των καταναλωτικών δυνατοτήτων.
«Με επιμελημένη οπτική επιρρίπτουμε ευθύνες προς τον καθένα. Οι καταναλωτές είναι υπερχρεωμένοι και οι τράπεζες εισπράττουν αδυναμία αποληρωμής λόγω επιθετικής πολιτικής», δήλωσε ο ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης. «Δεχόμαστε σφοδρές καταγγελίες καταναλωτών για παραπλανητικές διαφημίσεις, εκδόσεις δανείων χωρίς συγκατάθεση, υψηλά επιτόκια. Οι τράπεζες είναι συνυπεύθυνες για το δανεισμό. Ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα έφερε αρνητικά αποτελέσματα όπως διολισθήσεις, υπερκέρδη και προμήθειες εξόδων», επισήμανε ο κ. Τσεμπερλίδης. «Μήπως πρέπει να πληρώνουμε και τον αέρα μέσα στην τράπεζα;»