Νέα διαμαρτυρία, αυτήν τη φορά από την Δημοτική Παράταξη Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη, του Γιάννη Μπουτάρη. Το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης για την κατάχρηση στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης (δες εδώ , εδώ, κι εδώ τι έχει προηγηθεί) δόθηκε πριν τη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής, αλλά μόνο σε ένα αντίτυπο -όπως προβλέπει ο κανονισμός- χωρίς κανείς να έχει το δικαίωμα αντιγραφής. Η παράταξη Μπουτάρη κάνει λόγο για "συμπεριφορά αυτή της διοίκησης του Δήμου (που) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γελοία εάν δεν αφορούσε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καταδεικνύει τόσο τον πανικό όσο και τη διάθεση συγκάλυψης της υπόθεσης". Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης με ένα κλικ εδώ. Θέση πήρε χθες Τρίτη, 13 Μαιου 2008 και η Χρύσα Αράπογλου, την οποία δημοσιεύσαμε εδώ.
Με ανακοίνωσή της την Τετάρτη, 14 Μαιου 2008, η δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια της Χρύσας Αράπογλου δηλώνει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η πλήρης δήλωση (φιλοξενείται χωρίς παραπομπή σε link επειδή το site της κ. Αράπογλου δεν παραπέμπει σε τίποτα) έχει ως εξής:

Την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης θα επισκεφθεί αύριο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια», Κώστας Τσιτουρίδης προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενο του πορίσματος της ΕΔΕ, η οποία διεξήχθη προκειμένου να διερευνηθεί το σκάνδαλο μαμούθ του δήμου Θεσσαλονίκης. Η ενέργεια αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά την προκλητική και εσκεμμένη άρνηση της διοίκησης του δήμου να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του πορίσματος, στα μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής ώστε να επιβληθούν οι προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές στους εμπλεκόμενους. Προκειμένου να δικαιολογήσει τη στάση της η διοίκηση του κ. Παπαγεωργόπουλου επικαλείται την «αρχή της μυστικότητας», τη στιγμή που το πόρισμα διακινείται εδώ και ημέρες μεταξύ των στελεχών της ενώ έχει γίνει και «φέιγ βολάν» στα χέρια διαφόρων, αρμοδίων και μη. Μάλιστα, ενώ το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια ( και πιο συγκεκριμένα στο σπίτι) του Προέδρου της Δ.Ε. Κώστα Καζαντζίδη- σύμφωνα με δική του δήλωση- από τις 2 Μαΐου, εκείνος το έθεσε στη διάθεση των μελών – εκπροσώπων της αντιπολίτευσης μόλις σήμερα δύο ώρες πριν την συνεδρίαση και μάλιστα σε ένα και μοναδικό αντίγραφο στο γραφείο του – εκατοντάδων σελίδων- το οποίο και έπρεπε να αναγνωσθεί ταυτοχρόνως από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Κατόπιν αυτού ο εκπρόσωπος της παράταξής μας αποχώρησε από τη συνεδρίαση καθώς ήταν αδύνατον στον ελάχιστο χρόνο που είχε στη διάθεσή του να μελετήσει ένα πόρισμα 241 σελίδων και να αποφασίσει με τρόπο ακριβοδίκαιο, τις προβλεπόμενες ποινές.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του «συστήματος Παπαγεωργόπουλου» για συγκάλυψη και αυτής της υπόθεσης η αλήθεια θα λάμψει.



Άμεση ήταν η απάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλου. Η πλήρης δήλωσή του έχει ως εξής:

Σχετικά με την ανακοίνωση της δημοτικής παρατάξης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ» για δήθεν άρνηση της Διοίκησης του Δήμου να δώσει στην Δημαρχιακή Επιτροπή το πόρισμα της ΕΔΕ για την διαπιστωθείσα παράβαση καθήκοντος επισημαίνονται τα εξής: Ο Δήμαρχος Β.Παπαγεωργόπουλος ως πειθαρχικό όργανο στον οποίο παραδόθηκε το πόρισμα της διενεργηθείσας ΕΔΕ παρέπεμψε τον φάκελο της πειθαρχικής διαδικασίας στην Δημαρχιακή Επιτροπή. Αυτή τον έχει στη διάθεση των μελών της στα πλαίσια της νόμιμης λειτουργίας της, πλην όμως απαγορεύεται (αρχή μυστικότητας) η χορήγηση αντιγράφων αυτής καθόσον τόσο το πόρισμα όσο και τα επιμέρους αποδεικτικά στοιχεία αποτελούν ήδη υλικό της προανάκρισης και της εκκρεμούς στην ποινική δικαιοσύνη διαδικασία για υπεξαίρεση.