Στα 75 ευρώ το στρέμμα, ανέβηκε από τα 59 που ήταν μέχρι σήμερα, η επιδότηση για το βαμβάκι. Κεντρικό θέμα, να διατηρηθούν οι επιδοτήσεις μέχρι το 2013 χωρίς περικοπή, ακόμα κι αν μειωθούν τα στρέμματα. Η απόφαση ψηφίστηκε στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και παρουσιάστηκε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Έλληνας ευρωβουλευτής Ι. Γκλαβάκης, ο οποίος ανήκει στην επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.

Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Η απόφαση πάρθηκε μετά από έκθεση σχετικά με την αναθεώρηση του καθεστώτος στήριξης για το βαμβάκι. Ήδη από το 2004, ανέφερε ο κ. Γκλαβάκης, είχε αποφασιστεί νέο κοινοτικό καθεστώς μαζί με όλα τα μεσογειακά προϊόντα. Όμως η Ισπανία, συνέχισε
λέγοντας ο κ.Γκλαβάκης, προσέφυγε στο Ευρωπαικό Δικαστήριο κρίνοντας ότι δεν είχε προηγηθεί οικονομική μελέτη για τα μέτρα της αναθεώρησης και δεν είχε ληφθεί υπόψη η βιωσιμότητα των εκκοκκιστηρίων. Δικαιώθηκε και γι' αυτό η Ευρωπαική Επιτροπή αναγκάστηκε να φέρει νέα πρόταση.
Στην ΕΕ ενδιαφέρον για το βαμβάκι έχουν τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Βουλγαρία. Στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της οποίας είναι μέλος ο κ.Γκλαβάκης, εμείς και οι Ισπανοί εκφράσαμε μεγάλο ενδιαφέρον να αναλάβουμε την έκθεση για το βαμβάκι.

"Θεωρώ μεγάλη επιτυχία που τελικά ορίστηκα εγώ ως εισηγητής, γιατί μου δίδεται η ευκαιρία να προωθήσω από τη θέση αυτή τα συμφέροντα της χώρας μας. Για το σκοπό αυτό ζήτησα από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να με ενημερώσουν σχετικά με τις θέσεις των ελλήνων παραγωγών, καθώς επίσης και τις απόψεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως είναι η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΕΣΑΣΕ, η ΣΥΔΑΣΕ, η βαμβακουργική, οι εκκοκκιστές και οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών", δήλωσε ο ευρωβουλευτής. Επεσήμανε δε, ότι "τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μείωση της παραγωγής βαμβακιού κατά 20% στην Ελλάδα και κατά 50% στην Ισπανία, ενώ οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 11% στην Ελλάδα και κατά 25% στην Ισπανία. Επομένως ήταν αναπόφευκτο να επιδιώξουμε τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί η εγκατάλειψη της κοινοτικής βαμβακοκαλλιέργειας, σε συνεργασία με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και τους αγροτικούς φορείς της Ελλάδας."
Στην έκθεσή του ο κ. Γκλαβάκης ανέφερε ότι βασικός στόχος είναι να διατηρηθούν ακέραιες οι κοινοτικές εισροές που έχει η Ελλάδα, υπολογίζοντας την πιθανή μελλοντική μείωση των καλλιεργουμένων εκτάσεων. Γι' αυτό πρότεινε τη μείωση των εκτάσεων, με αντίστοιχη προσαρμογή της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανά στρέμμα στα 75 ευρώ.
"Πιστεύω, ότι η προτεινόμενη αύξηση των ενισχύσεων θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για τη διατήρηση της καλλιέργειας", δήλωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Ο κ.Γκλαβάκης, πρότεινε τη δημιουργία "Εθνικού Φακέλου", μέσω του οποίου δίδεται η δυνατότητα χρηματοδότησης συγκεκριμένων δράσεων για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων του τομέα του βαμβακιού. Δράσεις που θα χρηματοδοτούνται από τον εθνικό φάκελο, θα μπορούν να είναι η έρευνα για τη δημιουργία ποικιλιών πιο φιλικών προς το περιβάλλον που να επιτρέπουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων και μικρότερη χρήση φυτοφαρμάκων, δράσεις για τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος, χορήγηση πριμ ποιότητας και εκσυγχρονισμός των εκκοκκιστηρίων.
Τέλος με την έκθεση, εξασφαλίζεται η διάρκεια του νέου καθεστώτος μέχρι το 2013, χωρίς την ανάγκη αναθεωρήσεων νωρίτερα, όπως προέβλεπε ο προηγούμενος κανονισμός, ώστε οι παραγωγοί να έχουν ένα σταθερό κανονιστικό περιβάλλον με διάρκεια τουλάχιστον μιας πενταετίας.
"Πιστεύω ότι δίδεται προοπτική διατήρησης για το μέλλον του ανθηρού κλάδου βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας. Οι Έλληνες βαμβακοκαλλιεργητές πρέπει να είναι βέβαιοι ότι όταν αγωνιζόμαστε με επιχειρήματα μπορούμε να εξασφαλίζουμε τα συμφέροντά τους."