Όσο και να ψάξεις, δε θα τα βρεις. Ο λόγος για τα λεωφορεία των τουριστικών πρακτόρων που ανέλαβαν τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, με σύμβαση την οποία υπέγραψαν με τη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Έχουν να πληρωθούν όλη την περσινή και την εφετινή σχολική περίοδο (περίπου 9 εκ. ευρώ) κι αποφάσισαν να τραβήξουν χειρόφρενο.
Άρχισαν, όμως, οι αντιδράσεις: Γονείς και μαθητές του Μουσικού Σχολείου προχώρησαν, το μεσημέρι της Τρίτης 15 Απριλίου, σε συμβολικό αποκλεισμό, για μισή ώρα, της διασταύρωσης Μ. Αλεξάνδρου και προέκτασης Εγνατίας, στην Πυλαία. Κατήγγειλαν την απροειδοποίητη (όπως τη χαρακτηρίζουν) επ’ αόριστον απεργία των ιδιοκτητών λεωφορείων.

Μόνον οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου είναι 400 και προέρχονται από διάφορες περιοχές του νομού. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν μαθητές του δημοτικού που δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα αστικά λεωφορεία και μαθητές -κυρίως- λυκείων που ζουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν... λύκεια και είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται από το ένα χωριό στο άλλο.

«Το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Απριλίου κληθήκαμε την τελευταία στιγμή να πάρουμε τα παιδιά μας όπως-όπως από το σχολείο», εξιστορεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Σχολείου της Πυλαίας, Θεόδωρος Αζούδης. Υποστηρίζει ότι οι λεωφορειούχοι δεν δικαιούνται να χρησιμοποιούν μαθητές και γονείς ως «ομήρους» στη διένεξή τους με το υπουργείο Παιδείας και τη νομαρχία.

Ο Σύλλογος Γονέων υποστηρίζει ότι η Νομαρχία όφειλε να ενημερώσει έγκαιρα τα σχολεία και οι ιδιοκτήτες λεωφορείων να καταγγείλουν τη σύμβαση που υπέγραψαν το Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας έτσι την καταγγελία που ήδη εκκρεμεί στο Ευρωκοινοβούλιο εναντίον των λεωφορειούχων.

Το πρόβλημα αφορά περίπου 5.500 μαθητές. Γονείς καταγγέλλουν προβλήματα ασφάλειας αλλά και απουσιών των παιδιών τους. Ειδικά το Μουσικό σχολείο υπολειτουργεί, καθώς οι μαθητές καταφθάνουν στα μαθήματα με καθυστέρηση 2-3 ωρών.
Λεπτομέρεια με ουσία: ο αντινομάρχης Γ. Τσαμασλής υποστηρίζει ότι ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα το αρμόδιο υπουργείο, όμως χρήματα από την Αθήνα δεν έρχονται. Ήρθαν κάτι... ψιλά, αλλά το φέσι έχει φθάσει στον αστράγαλο. Έτσι, οι λεωφορειούχοι, που επιβεβαιώνουν τον αντινομάρχη, διάλεξαν το δρόμο της αποχής.