Τις τελευταίες ημέρες περπατάμε ανάμεσα από βουνά με σκουπίδια. Αγανακτισμένος (πώς να μην είσαι;) αναρωτιόμουν για το τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Η απάντηση μου ήρθε από δήμαρχο του νομού Θεσσαλονίκης, που είχε την τύχη να βρεθεί, αυτές τις ημέρες, στις Βρυξέλλες, καλεσμένος του ευρωβουλευτή Γιάννη Γκλαβάκη.
"Δεν υπάρχει ούτε ένα σκουπίδι", με διαβεβαίωσε! "Οι κάτοικοι κάνουν διαχωρισμό των σκουπιδιών στο σπίτι τους. Οι δήμοι μοιράζουν σακκούλες με διαφορετικά χρώματα κι οι κάτοικοι τοποθετούν αλλού το αλουμίνιο, αλλού το χαρτί, αλλού το γυαλί κι αλλού τα οργανικά απορρίμματα. Στη συνέχεια, όλα πάνε στην ανακύκλωση! Το χαρτί γίνεται δεύτερης ποιότητας χαρτί, αλουμίνιο και γυαλί ξανάρχονται στην κατανάλωση αφού λιώσουν και επανακατασκευαστούν και τα οργανικά απορρίμματα χουμοποιούνται. Ακόμη και τα φύλλα των κήπων τους ανακυκλώνουν και τα κάνουν λίπασμα"!
-Και όλα αυτά πού γίνονται;
"Στα... ανάκτορα! Δίπλα, ακριβώς, από το παλάτι, υπάρχει το εργοστάσιο διαλογής και ανακύκλωσης".
-Και οι... γαλαζοαίματοι δεν ενοχλούνται;
"Καθόλου! Πήγαμε και το είδαμε. Δεν υπάρχει ίχνος μυρωδιάς, ή ρύπανσης του περιβάλλοντος"!
-Και στις απεργίες, τι κάνουν;
"Το προσωπικό ασφαλείας επαρκεί για να συγκεντρωθούν τα σκουπίδια από τις Βρυξέλλες! Κανείς δεν το σκέφτεται, καν, να κλείσει την είσοδο του εργοστασίου. Το θεωρεί αδιανόητο"!
-Κι εσείς γιατί δεν κάνετε το ίδιο στις πόλεις σας;
"Πώς να πείσουμε τον κόσμο; Πώς να πεισθεί ότι τέτοια εργοστάσια δε ρυπαίνουν το περιβάλλον; Στο Βέλγιο δε θάβουν ούτε μισό γραμμάριο σκουπιδιών! Κι εμείς δεν μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο να ανακυκλώσει χαρτί"...
Για την ιστορία, στην επίσκεψη στις Βρυξέλλες ήταν ο νομάρχης Πέλλας, δήμαρχοι του νομού, αλλά και του νομού Θεσσαλονίκης και της Ηγουμενίτσας. Οι δήμαρχοι της περιοχής Μαυροράχης και Ταγαράδων είχαν πάει, εκεί, εδώ και χρόνια. Γνωρίζουν τη λειτουργία του, τα πάντα για την ανακύκλωση, αλλά, το πολιτικό κόστος, όπως φαίνεται, είναι ιδιαίτερα υψηλό, για να τολμήσουν.