Απολογίες έως τη Δευτέρα για την υπόθεση που αφορά δωροδοκία, δωροληψία και επηρεασμό αποτελεσμάτων – Μετρητά άνω των 100.000 ευρώ βρέθηκαν στο σπίτι δεύτερου διαιτητή, ενώ ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος αμφισβητεί τους ισχυρισμούς περί σκευωρίας
Προθεσμίες για να απολογηθούν ενώπιον του 9ου τακτικού ανακριτή έλαβαν οι έξι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των φερόμενων παρεμβάσεων σε αγώνες μπάσκετ, με τις έρευνες των Αρχών να αποκαλύπτουν σημαντικά χρηματικά ποσά και ψηφιακά πειστήρια. Συνολικά, κατά τις έρευνες στις κατοικίες των συλληφθέντων κατασχέθηκαν 931.463 ευρώ, ενώ σε δεύτερο διαιτητή φέρεται να βρέθηκαν περισσότερα από 100.000 ευρώ.
Η απολογητική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, το μεσημέρι, με την εξέταση ενός διαιτητή. Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλης Λιόλιος, και ο φερόμενος συνεργάτης του, πρώην αθλητής. Οι απολογίες των άλλων τριών κατηγορουμένων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της διαιτησίας, έχουν προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου.
Οι κατηγορίες, κατά περίπτωση, αφορούν πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας, καθώς και αθέμιτες παρεμβάσεις με σκοπό τον επηρεασμό της εξέλιξης, της μορφής ή του αποτελέσματος αγώνων καλαθοσφαίρισης που συνδέονται με στοιχηματικές διοργανώσεις. Πρόκειται για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, με βάση τις διατάξεις της αθλητικής νομοθεσίας.
Τα χρήματα και τα ευρήματα των ερευνών
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος εντοπίστηκαν περισσότερα από 100.000 ευρώ στην κατοικία δεύτερου διαιτητή. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη ημέρα οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει 820.000 ευρώ στο σπίτι άλλου διαιτητή. Μετρητά βρέθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και στις κατοικίες άλλων κατηγορουμένων, χωρίς τα ποσά να φτάνουν τα αντίστοιχα επίπεδα.
Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026 σε περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας και της Κατερίνης. Συνελήφθησαν έξι Έλληνες, οι πέντε έπειτα από εντοπισμό τους από τις αστυνομικές δυνάμεις και ο έκτος αφού παρουσιάστηκε αυτοβούλως στην αρμόδια υπηρεσία.
Κατά τις έρευνες στις κατοικίες τους, παρουσία δικαστικών λειτουργών, κατασχέθηκαν, εκτός από τα 931.463 ευρώ, 14 κινητά τηλέφωνα, έξι φορητοί υπολογιστές, 22 αποθηκευτικά μέσα USB, δύο ηλεκτρονικές ταμπλέτες, δύο κάρτες μνήμης SD, μία ακόμη κάρτα μνήμης, ένας σκληρός δίσκος και ένα σημειωματάριο.
Στα ευρήματα περιλαμβάνονται επίσης τρεις μπλούζες ομάδων, τρία αναμνηστικά ομάδων, δύο άλμπουμ παικτών και χαρτονομίσματα διαφόρων χωρών. Το υλικό που συγκεντρώθηκε αναμένεται να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της ανακριτικής έρευνας.
Αρνούνται τις κατηγορίες Λιόλιος και διαιτητής
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΟΚ φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες, αναμένοντας να λάβει πλήρη γνώση του κατηγορητηρίου, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιγράφονται συγκεκριμένα περιστατικά.
Η υπερασπιστική γραμμή του φερόμενου ως βασικού κατηγορουμένου αναμένεται να επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην αμφισβήτηση δύο καταθέσεων που θεωρήθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές από τον αθλητικό εισαγγελέα. Πρόκειται για τις καταθέσεις ενός εν ενεργεία διαιτητή και ενός επιχειρηματία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του προέδρου της ΕΟΚ, τα δύο πρόσωπα περιλαμβάνονταν σε μήνυση που είχε καταθέσει ο ίδιος το 2022 σε βάρος συνολικά τεσσάρων προσώπων από τον χώρο του μπάσκετ, για πράξεις που, όπως υποστήριζε, συνιστούσαν κακουργήματα.
Ο δικηγόρος του Βαγγέλη Λιόλιου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, έκανε λόγο για μία κακοστημένη σκευωρία κατά του προέδρου της ΕΟΚ. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είμαι ένας άνθρωπος που μετράει τα λόγια του, δεν λέει υπερβολές και δεν κάνει το άσπρο μαύρο. Θα φανεί το πόσο κακοστημένη είναι η σκευωρία. Όλοι αυτοί που καταγγέλλουν έχουν καταγγελθεί από τον Λιόλιο για να ελεγχθούν. Οι υποθέσεις του βρίσκονται σε εξέλιξη. Διασταυρώστε για ποιο λόγο βρέθηκαν ένας μάρτυρας, ένας διαιτητής που έμεινε στάσιμος και τρεις μηνυθέντες για ποιο λόγο έφτασαν να κατηγορήσουν έναν άνθρωπο και να εκδοθεί ένα ένταλμα σύλληψης απολύτως άκυρο» υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης του «είχε πει ότι θέλει να αλλάξει το ελληνικό μπάσκετ κι αυτό πληρώνει τώρα. Κάποιοι οργανώθηκαν και του κατασκεύασαν αυτή την υπόθεση. Δεν υπάρχει καταγγελία που μπορεί να οδηγήσει σε καταδίκη».
Τι λέει ο διαιτητής με τα 820.000 ευρώ
Πλήρη άρνηση των κατηγοριών διατυπώνει και ο διαιτητής που πρόκειται να απολογηθεί την Παρασκευή. Σε ό,τι αφορά τα 820.000 ευρώ που φέρεται να βρέθηκαν στην κατοικία του, ο ίδιος σκοπεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσκομίσει παραστατικά από επαγγελματικές δραστηριότητες, τα οποία, όπως υποστηρίζει, δικαιολογούν την προέλευση των χρημάτων.
Ο δικηγόρος του διαιτητή Πηλοΐδη, Νίκος Γαλάνης, δήλωσε ότι ο πελάτης του «δηλώνει κάθετα και οριζόντια την αθωότητά του» πρόσθεσε πως «είναι κρίμα να σπιλώνεται το μπάσκετ» και θεώρησε πως υπήρξε «νομική αστοχία» επειδή «κανείς εκ των συλληφθέντων δεν έχει κληθεί σε προκαταρκτική κατάθεση».
Ο δικηγόρος Άγγελος Πεπόνης που εκπροσωπεί τους διαιτητές Βάσω Τσαρούχα και Ηλία Κορομηλά υπογράμμισε πως «πίσω από τον αθλητισμό το άσχημο κομμάτι είναι τα αντικρουόμενα συμφέροντα και ο ανταγωνισμός. Το θέμα είναι αν αυτή η δικογραφία έχει διαμορφωθεί με πραγματικά στοιχεία ή το υλικό είναι απλά αφηγήσεις, χωρίς κάτι αξιόλογο που οφείλεται σε εξυπηρέτηση συμφερόντων οικονομικής φύσεως που όλοι ξέρουμε ότι συμβαίνει πίσω από τον αθλητισμό».
Δημητρακόπουλος: «Η κατηγορία είναι δομημένη σε γραπτά μηνύματα»
Τη θέση της ΚΑΕ Αμαρουσίου για την υπόθεση παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί νομικά την ομάδα. Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς περί σκευωρίας, υποστήριξε ότι η δικογραφία δεν στηρίζεται αποκλειστικά σε καταγγελίες, αλλά περιλαμβάνει γραπτά μηνύματα μεταξύ προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Ο κ. Δημητρακόπουλος υπενθύμισε ότι τον περασμένο Απρίλιο η ΚΑΕ Αμαρουσίου είχε καταγγείλει ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του προέδρου της ΕΟΚ και της φερόμενης εμπλοκής του Βαγγέλη Λιόλιου στη διοίκηση άλλης ομάδας της Α1, στην Πάτρα. Όπως ανέφερε, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού είχε δικαιώσει την καταγγελία, κρίνοντας ότι ο κ. Λιόλιος ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της συγκεκριμένης ομάδας.
Παράλληλα, έκανε αναφορά σε γραπτά μηνύματα που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτύπωναν προνομιακή ενημέρωση του προέδρου της ΕΟΚ από στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας σχετικά με ορισμούς διαιτητών σε αγώνες. Όπως υποστήριξε, σε ένα από τα μηνύματα υπήρχε η επισήμανση «απόρρητο αυτό που λέω», σε επικοινωνία με τον τότε συνεργάτη του, κ. Παπαθεοδώρου.
Ο δικηγόρος ανέφερε ακόμη ότι, μετά τις καταγγελίες, υποβλήθηκαν μηνύσεις κατά στελεχών και νομίμων εκπροσώπων της ΚΑΕ Αμαρουσίου, με την αιτίαση ότι παραβιάστηκαν προσωπικά δεδομένα μέσω της χρήσης των μηνυμάτων. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η νομολογία του Αρείου Πάγου επιτρέπει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τη χρήση γραπτών επικοινωνιών ως αποδεικτικών στοιχείων όταν αυτές σχετίζονται με ποινικά ή αστικά αξιολογήσιμες πράξεις.
«Σε αυτή την υπόθεση είναι δομημένη η κατηγορία σε γραπτά μηνύματα που έχουν ανταλλαγεί ανάμεσα σε καταγγέλλοντες και σε αυτούς που είναι κατηγορούμενοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δημητρακόπουλος στάθηκε επίσης στη βαρύτητα των κατηγοριών και στο γεγονός ότι οι έξι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν βάσει ενταλμάτων. Κατά την εκτίμησή του, η έκδοση ενταλμάτων καταδεικνύει ότι οι δικαστικές Αρχές είχαν στη διάθεσή τους σοβαρές ενδείξεις, ενώ υπογράμμισε ότι οι κατηγορίες αφορούν ενδεχόμενες απόπειρες χειραγώγησης αγώνων και σύνδεσή τους με στοιχηματισμό.

Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.