Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ήταν η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, ώστε οι πολιτικοί αρχηγοί να επεκταθούν στο θέμα των ημερών: Τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «πολεμικά γεγονότα μεγάλης έκτασης και μεγάλης έντασης τα οποία προκαλούν ταυτόχρονα απροσδιόριστες οικονομικές συνέπειες επιβεβαιώνοντας δυστυχώς την εκτίμηση ότι ο χάρτης των παγκόσμιων γεωπολιτικών συσχετισμών διαρκώς μεταβάλλεται κι ότι η μόνη βεβαιότητα είναι η διεθνής αβεβαιότητα». Υπογράμμισε ότι σε αυτό το εξαιρετικά σύνθετο τοπίο η θέση της πατρίδας μας είναι σαφής: «Υποστηρίζουμε την αποκλιμάκωση των ενεργών συγκρούσεων και την επιστροφή της διπλωματίας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελευθερία και την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Είναι μια θέση εξάλλου την οποία διατυπώσαμε αμέσως και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». 
Για την επόμενη μέρα στο Ιράν μίλησε για εγγυήσεις για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση αυτού του λαού ο οποίος καταπιέζεται εδώ και δεκαετίες, αλλά και πλήρη έλεγσο του πυρηνικού αλλά και του βαλλιστικού του προγράμματος «ώστε να πάψει το Ιράν να αποτελεί μία διαρκή απειλή για την περιφερειακή και τη διεθνή ειρήνη». 
Για τη χώρα μας είπε πως «από την πρώτη στιγμή τέθηκε και σε διπλωματική και σε αμυντική ετοιμότητα», ζήτησε από τους πολίτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή στις χώρες του Κόλπου να δείξουν υπομονή και κατανόηση και να φροντίσουν πρώτα και πάνω απ' όλα για την προσωπική τους ασφάλεια κι αναφέρθηκε επί μακρόν στην Κύπρο: «Η Ελλάδα είναι παρούσα με ευθύνη και ισχύ όπου την καλεί το εθνικό καθήκον», τόνισε. «Και θέτει τις αναβαθμισμένες ένοπλες δυνάμεις της στην υπηρεσία του οικουμενικού ελληνισμού. Η αποστολή μας αυτή είναι αποστολή αμυντική και ειρηνική. Γίνεται με βάση τόσο τη διμερή όσο και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μ' έναν στόχο μόνο: Να αποτραπούν απειλητικές ενέργειες εναντίον του ανεξάρτητου κράτους της Κύπρου. 
Έστειλε μήνυμα προς το εσωτερικό («η εξωτερική και αμυντική πολιτική δεν ασκείται με ιδεολογικά αλλά με εθνικά κριτήρια» είπε) μίλησε για ετοιμότητα των υπουργείων για να κρατηθούν οι τιμές σε καύσιμα και προϊόντα και τόνισε: «Τυχόν αυξήσεις στα καύσιμα θα πρέπει να τις θεωρούμε δεδομένες. Όμως άλλο οι λελογισμένες αυξήσεις -από την αύξηση των τιμών της πρώτης ύλης- και άλλο η αχαλίνωτη κερδοσκοπία, γι' αυτό κι αν απαιτηθεί, θα ληφθούν ειδικά μέτρα για τον έλεγχο ενδεχόμενων υπερβολικών ανατιμήσεων».




Μήνυμα προς Σαμαρά

Κάλεσε τους παρόντες στη Βουλή «να αντιληφθούμε ότι είναι καιρός τα μικρά και τα κομματικά να υποχωρούν επιτέλους μπροστά στα μεγάλα και τα εθνικά και η αντιπολιτευτική εσωστρέφεια να δώσει τώρα τη θέση της σε μία ευρύτερη οπτική και η συναίνεση που ενώνει να επικρατήσει έναντι των συνθημάτων που διχάζουν». Αλλά η ομιλία του περιείχε κι ένα μήνυμα για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και για όσους στέκονται απέναντι: 
«Και ας τα σκεφτούν όλα αυτά και οι επαγγελματίες ανησυχούντες πότε για την υπεύθυνη θέση της χώρας, πότε και για το διεθνές δίκαιο και ας αντιληφθούν επιτέλους ότι η εξωτερική και η αμυντική πολιτική δεν ασκείται με ιδεολογικά αλλά ασκείται με εθνικά κριτήρια. Ναι, το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να επιστρατεύεται για να δικαιολογεί κρεμάλες δικτατορικών καθεστώτων, ούτε όμως να ακούγονται και θέσεις που ενισχύουν μια γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ένας γενικευμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή -το γνωρίζουμε καλά από την ιστορία μας- δεν παράγει νικητές, παράγει μόνο αστάθεια, ανθρωπιστικές κρίσεις και αλυσιδωτές συνέπειες οι οποίες φθάνουν μέχρι την Ευρώπη. Είναι κάτι το οποίο ασφαλώς δεν το θέλουμε», τόνισε. 




Ανδρουλάκης: Δεν πρέπει να υπάρξει κανένα σενάριο εμπλοκής μας στον πόλεμο των ΗΠΑ

Από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέστησε σαφή τη θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής πώς «η στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλει να αποσκοπεί στην προστασία του Ελληνισμού και ιδίως του Κυπριακού Ελληνισμού, που είναι εγγύτερα στην εμπόλεμη ζώνη και πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένα σενάριο εμπλοκής μας στον πόλεμο που διεξάγουν Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ με το Ιράν. Και αυτό βέβαια σημαίνει ότι καμία πολεμική επιχείρηση δεν μπορεί να ξεκινήσει από τις βάσεις που είναι στην Ελλάδα». 
Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η επικίνδυνη κλιμάκωση προκαλεί εύλογη ανησυχία, καθώς ενισχύεται ο κίνδυνος μιας γενικευμένης περιφερειακής σύρραξης με σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα. Επισήμανε ότι το αυταρχικό καθεστώς του Ιράν έχει διαχρονικά συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και έχει καταπιέσει συστηματικά τον ίδιο τον ιρανικό λαό, ωστόσο τόνισε ότι «η "προληπτική" στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνιστά ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας, γι' αυτό πρέπει πάντα να είναι προσηλωμένη στο γράμμα και το πνεύμα των κανόνων της διεθνούς νομιμότητας». 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής διερωτήθηκε «που είναι όμως η Ευρώπη στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, αλλά και εμείς ως μη μόνιμο μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, τι πρωτοβουλίες είμαστε έτοιμοι να πάρουμε;» και τόνισε ότι η ειρήνευση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη διπλωματία, τη συνεννόηση και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. 

Φάμελλος: Να καταδικάσει η κυβέρνηση την επίθεση στο Ιράν

Κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στον πόλεμο στο Ιράν άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος επανέλαβε το αίτημα του για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ενώ ανέφερε ότι η στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι αυτονόητη και αδιαπραγμάτευτη. 
Αφού υπενθύμισε ότι «ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι στις παραβιάσεις των θεμελιωδών δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν», πρόσθεσε: «Όμως, αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται με ένα άλλο πρόβλημα, ούτε με θανάτους αμάχων και παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η λύση πρέπει να έρθει από τον ίδιο τον ιρανικό λαό. Γι' αυτό και καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή την στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν που κανονικοποιεί τη λογική του ισχυρού καταπατώντας το διεθνές δίκαιο». 
Για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε: «Η Ελλάδα όφειλε να ενεργήσει προληπτικά υπέρ της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όφειλε και οφείλει και σήμερα να καταδικάσει απερίφραστα την επίθεση στο Ιράν, που τροφοδοτεί περαιτέρω την αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε τον αντίθετο δρόμο. Πόσο ακόμη θα υπηρετείτε την πολιτική του "δεδομένου συμμάχου", λειτουργώντας ως ουρά των Τραμπ και Νετανιάχου; Ξεπεράσατε κάθε όριο. Υπερασπιστήκατε και ξεπλύνατε το Ισραήλ στη χθεσινή σας επικοινωνία με τον κ. Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας αυτοάμυνα τα εγκλήματα πολέμου, τη γενοκτονία, τις στρατιωτικές επεμβάσεις στις χώρες της περιοχής».

Κουτσούμπας: Να φύγουν οι βάσεις 

«Οι εξελίξεις μιλάνε από μόνες τους και κάνουν σκόνη τον εφησυχασμό που καλλιεργούσατε τόσο καιρό, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τις επίμονες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι «τα χτυπήματα στις αμερικανικές βάσεις σε όλες τις χώρες της Μ. Ανατολής, αλλά και στην Κύπρο ξετινάζουν την προπαγάνδα που έλεγε ότι οι βάσεις αυτές αποτελούν εγγύηση ασφαλείας, ότι όσο είναι εδώ οι Αμερικάνοι δε θα μας πειράξει κανείς». 
«Οι βάσεις πρέπει να φύγουν», τόνισε. Υπογράμμισε πως «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στέλνονται στο στόμα του λύκου όχι για την "προστασία του οικουμενικού ελληνισμού" όπως αναπαράγεται με φαιδρότητα, αλλά για τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών, τα συμφέροντα των μεγάλων κατασκευαστικών, ενεργειακών και άλλων ομίλων». Πρόσθεσε ότι «για τον ίδιο λόγο στέλνετε τώρα τις φρεγάτες και τα αεροσκάφη στην Κύπρο, όχι για τον Ελληνισμό του νησιού, αλλά για να προστατεύουν τις βρετανικές, τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις που κατέχουν το 3% του εδάφους του, ενώ ένας άλλος σύμμαχός σας, κι αυτός ΝΑΤΟϊκός στρατός, ο τουρκικός κατέχει το 37%». 
Είπε ότι είναι «διακηρυγμένος στόχος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να πλήξουν το Ιράν, επειδή είναι ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους της Κίνας στην περιοχή, με την οποία συγκρούονται για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία».
Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε με έμφαση ότι η χώρα μας παρέχει αμυντική στήριξη στην Κύπρο και όχι στις βρετανικές βάσεις που βρίσκονται εκεί, και απευθυνόμενος στον κ. Κουτσούμπα είπε ότι θα περίμενε μεγαλύτερη υπευθυνότητα «όταν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, έμπρακτα η Ελλάδα συνδράμει την Κύπρο σε μια πολύ δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία».


Χαρίτσης  Δεν πρέπει ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος να διολισθήσουν σ' αυτόν τον πόλεμο

Ρητή δέσμευση από τον πρωθυπουργό ότι η ναυτική βάση και οι στρατιωτικές υποδομές δε θα χρησιμοποιηθούν εκτός νατοϊκού πλαισίου, ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. Επιπρόσθετα, ο Αλ. Χαρίτσης ζήτησε προ ημερησίας συζήτηση για να ενημερώσει ο πρωθυπουργός πλήρως τη Βουλή χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» ότι γίνεται η συζήτηση στο περιθώριο ενός νομοσχεδίου, ενώ επανέφερε και το κοινό αίτημα με τον ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. 
Ο Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντί να θέσει «όριο» στο πρότυπο του Ισπανού πρωθυπουργού, «έχει επιλέξει την γραμμή της συμμαχίας των προθύμων και τη λογική του δεδομένου άνευ όρων συμμάχου που δυσκολεύεται να καταδικάσει μια επίθεση που παραβιάζει τον Χάρτη του ΟΗΕ, που αδυνατεί να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο, που νομιμοποιεί μια παράνομη επίθεση σε μια κυρίαρχη χώρα, αλλά και μια επίθεση που παραβιάζει κάθε ηθικό και κάθε πολιτικό κανόνα». «Όσο προφανές είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα έχουν ευθύνη έναντι της Κύπρου, άλλο τόσο είναι προφανές ότι δεν πρέπει ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος να διολισθήσουν σε αυτόν τον πόλεμο», είπε, προειδοποιώντας ότι «αν στόχος δεν είναι η ειρήνη και η διπλωματία, όπως θα έπρεπε, οδεύεις με φόρα στην άμεση εμπλοκή - η οποία, καμιά φορά δυστυχώς, μπορεί να προκληθεί και από λάθος».

Κωνσταντοπούλου: Εσωτερικής κατανάλωσης η ομιλία του πρωθυπουργού

Επίθεση στην κυβέρνηση για «έλλειψη σοβαρότητας» εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αναφερόμενη στην ομιλία του πρωθυπουργού που προηγήθηκε, την χαρακτήρισε «εσωτερικής κατανάλωσης, που δεν έχει καμία αξία και κανένα ειδικό βάρος σε επίπεδο διεθνές και σε διάσταση ιστορική». 
Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «ήδη εμπλέκει τη χώρα μας σε εμπόλεμες συνθήκες και καταστάσεις και αυτό δεν είναι κάτι που κρύβεται, ούτε μπορεί να κουκουλωθεί με τα χειροκροτήματά σας (εν. βουλευτές ΝΔ)» και συμπλήρωσε ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι η ουρά του Τραμπ και του Νετανιάχου και δυστυχώς... σύρει και τη χώρα μας στο άρμα των επιθετικών πολέμων, των ολοκληρωτικών επεμβάσεων των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, του διεθνούς ανθρωπιστικού και ποινικού δικαίου». 

Νατσιός: Να μας ενημερώνατε πρώτα 

«Θα προτιμούσα να μας είχατε ενημερώσει κατ' ιδίαν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή πριν ανέλθουμε σε αυτό το βήμα για να πάρουμε θέση για ένα τόσο συγκλονιστικό θέμα όσο η πορεία του κόσμου και το μέλλον του Ελληνισμού αλλά εσείς βρήκατε χρόνο για εμάς μόλις την Παρασκευή», είπε αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός και πρόσθεσε: 
«Χαιρετίζουμε την αποστολή της φρεγάτας "Κίμων" και τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών στο νησί αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σας πούμε ότι αυτό δεν ήταν δική σας πρωτοβουλία αυθόρμητη, αλλά αίτημα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς εσάς. Οφείλουμε να σημειώσουμε επίσης ότι η στάση που επιδεικνύετε τώρα υπό το κράτος των εξελίξεων απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι αντιστρόφως ανάλογη αυτής που επέδειξε η κυβέρνησή σας απέναντι στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και στην κυβέρνησή του τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε. 
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην «μεγάλη εικόνα», όπως είπε, «του πολέμου που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη γειτονιά μας. Είδαμε ότι θα εγκαταστήσετε Patriot στην Κάρπαθο. Για ποιο λόγο το κάνετε αυτό; Περιμένετε επίθεση στη Σούδα; Και αν υπάρχουν τέτοια ζητήματα γιατί δε ζητάμε πίσω και τους Patriot που έχουμε δανείσει στη Σαουδική Αραβία; Έχετε αδειάσει τις αποθήκες του στρατού για να στέλνετε όπλα στην Ουκρανία και η Ουκρανία δεν έκανε ούτε μισή δήλωση για την Κύπρο», είπε.
Στις θέσεις αυτές απάντησε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του: Αναφερόμενος σε κόμματα που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ επισήμανε ότι διαπίστωσε μία αμηχανία και αφωνία για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να συνδράμει στρατιωτικά την Κύπρο. Σχολιάζοντας τη στάση αυτών των κομμάτων τόνισε ότι κάποτε έκανε λόγο για «πατριώτες της φακής» και μάλλον ήταν προσβλητικός για τις φακές!