«Βγαίνουμε μπροστά, για να απαιτήσουμε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, στο οποίο η Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες θα πρωταγωνιστούν και δεν θα ακολουθούν», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.
Το μήνυμα του συνεδρίου είναι «Επιτέλους Αυτοδιοίκηση, ισχυροί Δήμοι, κάθε μέρα δίπλα στους πολίτες», είπε ο κ. Κυρίζογλου, θέτοντας σε όλους τους συναδέλφους του τις προτεραιότητες, τις διεκδικήσεις, τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα, που αφορούν τους Δήμους της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από την Πολιτεία επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Χωρίς χρήματα, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Ούτε να προσφέρουμε χρήσιμες υπηρεσίες στους πολίτες».
Ζήτησε ακόμη, μεταξύ άλλων, ολοκλήρωση του Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ενίσχυση των Δήμων με το αναγκαίο προσωπικό, την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος υποστήριξης των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων, επιπλέον χρηματοδότηση για τη σχολική στέγη, εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση υδάτων και των πράσινων απορριμμάτων, αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και του δημογραφικού, διαχείριση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, θεσμοθέτηση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στο κλείσιμο των ΕΛΤΑ.
«Αγωνιούμε για την κρίση αξιών»
Ο κ. Κυρίζογλου είπε, επίσης, πως το συνέδριο της ΚΕΔΕ διεξάγεται «σε μια περίοδο που δοκιμάζονται οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου» και πρόσθεσε: «Η Αυτοδιοίκηση, ως θεσμός που βρίσκεται διαχρονικά πιο κοντά στους πολίτες, αγωνιά πραγματικά για την κρίση αξιών, που πλήττει και την πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Μας απασχολεί το γεγονός πως μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας διακατέχεται από αισθήματα απογοήτευσης, οργής, παραίτησης και αποχής, τα οποία αποτυπώνονται έντονα, σε όλες τις δημοσκοπήσεις».
Ανέφερε ακόμη πως «ο πολίτης απογοητεύεται όταν δεν μπορεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις να βγάλει άκρη, για το ποιος ευθύνεται για μια σειρά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά του». Συμπλήρωσε πως «εμμένουμε σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο, που όταν “ κάθεται η στραβή”, ο ένας θεσμός ρίχνει την ευθύνη στον άλλο και στο τέλος το λογαριασμό τον πληρώνουν οι πολίτες», και υπογράμμισε πως καμία κυβέρνηση «από το 1975 ως σήμερα, δεν αγάπησε πραγματικά την Αυτοδιοίκηση».
Κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πως «αν θέλουμε να γκρεμίσουμε όσα κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς του Κράτους μας, πρέπει να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Σε νέες, στέρεες βάσεις. Εμείς την ευθύνη για τις τοπικές υποθέσεις. Και η Κυβέρνηση και το Κεντρικό Κράτος, για τις εθνικές πολιτικές».

Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.