Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με βασικό αντικείμενο τις ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. 
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στη συνεδρίαση έγινε εκτενής αξιολόγηση των δεδομένων, σε ένα κλίμα αυξανόμενης έντασης μετά την ανταλλαγή πυραυλικών επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε τα μέλη του ΚΥΣΕΑ για την κατάσταση και τη συνδρομή που έχει προσφερθεί από την πρώτη στιγμή στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Ισραήλ και στο Ιράν. Η κυβέρνηση, με γνώμονα την ευθύνη και την εγρήγορση, παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις, οι οποίες ενέχουν σοβαρό κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή.
Η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση. Πάγια θέση της χώρας είναι η προώθηση λύσεων μέσω της διπλωματίας. Η Ελλάδα, όπως επισημάνθηκε, θα συνεχίσει να εργάζεται με εταίρους και συμμάχους για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, με τους δύο ηγέτες να συζητούν τις τελευταίες εξελίξεις, τις παραμέτρους ασφαλείας και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις για την ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα.
Σε συνέντευξή του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη ψυχραιμίας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα κινητοποίησε εγκαίρως τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Αθήνας για την ευρύτερη αποσταθεροποίηση, δεδομένου ότι το Ιράν, όπως είπε, παραμένει εν δυνάμει αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Παράλληλα, τόνισε ότι η κατάσταση απαιτεί συλλογική διεθνή αντίδραση και διπλωματική εγρήγορση, με την Ελλάδα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στη σημασία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας τη σταθερή ελληνική θέση υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, της απελευθέρωσης των ομήρων και της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες πληθυσμούς.