Οι ειδικοί διαπίστωσαν ρωγμές σε τοιχοποιίες, καταρρεύσεις κεραμιδιών και σοβάδων, ακόμα και ζημιές σε πολυελαίους και πεσσούς. Στη μονή Σιμωνόπετρας επλήγησαν συγκεκριμένα δομικά σημεία, ενώ ζημιές αναφέρθηκαν και σε τοιχογραφίες και ψηφιδωτά μεγάλης ιστορικής αξίας.
«Το κόστος αποκατάστασης ενδέχεται να φτάσει τα έξι με επτά εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ και γενικός διευθυντής του ΚΕΔΑΚ, Ηλίας Περτζινίδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων. «Πρόκειται για σημεία που, αν ήταν εκτός Αγίου Όρους, θα χαρακτηρίζονταν “κίτρινα” – όχι επικίνδυνα για κατάρρευση, αλλά που απαιτούν επισκευές ώστε να μην επιδεινωθούν».
Το κλιμάκιο συνεχίζει τις αυτοψίες αυτή την εβδομάδα σε μονές πλησιέστερες στο επίκεντρο, με στόχο τη σύνταξη αναλυτικού πορίσματος και προτάσεων αποκατάστασης προς την Πολιτεία. Εντός της εβδομάδας αναμένεται πλήρης αποτύπωση των ζημιών σε μονές και κελιά σε όλο το Άγιο Όρος.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.