Η κλιμάκωση της έντασης στη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν έχει χτυπήσει το συναγερμό και εντός συνόρων. Η κυβέρνηση δεν κρύβει την έντονη ανησυχία της, όπως αυτή εκφράστηκε διά στόματος εξέφρασε η κυβέρνηση όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ασφαλείας ( ΚΥΣΕΑ ), στο οποίο αξιολογήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Η χώρα τίθεται με το δρόμο των διαπραγματεύσεων, καθώς επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, αυτό, που προέχει είναι η επίδειξη αυτοσυγκράτησης και η επανεκκίνηση των συζητήσεων προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση. Η κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι η λύση στο ζήτημα αυτό πρέπει να αναζητηθεί μέσω της διπλωματίας και επαναβεβαιώνει ότι προτεραιότητα της χώρας μας παραμένει η ασφάλεια των πολιτών της στην περιοχή.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η κυβέρνηση - μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης προς τη ναυτιλιακή κοινότητα με συστάσεις παραμονής σε ασφαλές λιμάνι για τα πλοία ελληνικής σημαίας και συμφερόντων, που βρίσκονται κοντά στα Στενά του Ορμούζ μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε επαγρύπνηση σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μιας σύνθετης και αβέβαιης γεωπολιτικής συγκυρίας.
Φόβοι για αύξηση της τιμής του υγροποιημένου αερίου
Στο μεταξύ οι φόβοι δεν αφορούν μόνον τις στρατιωτικές συγκρούσεις, αλλά και το τι αυτές σημαίνουν στην ελληνική οικονομία.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης μίλησε, χθες, στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης Status Fm και στον πολιτευτή της ΝΔ και δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη και, αφού υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά που κλείνουν τα στενά του Χορμούζ, πρόσθεσε:
«Το πρόβλημα φοβάμαι ότι θα είναι στο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Το Κατάρ, είναι κατά 25% τροφοδότης για την Ευρώπη, φανταστείτε λοιπόν να μην μπορεί να τροφοδοτήσει με υγροποιημένο αέριο, θα πρέπει η Ευρώπη να βρει άλλη πηγή για το 25%, είναι τεράστια ποσότητα. Το άλλο ζήτημα είναι ότι οι υπόγειες αποθήκες της Ευρώπης, κάτι που δυστυχώς δεν έχει η χώρα μας, οι αποθήκες αυτές λοιπόν είναι γεμάτες μόνο κατά 50% φέτος, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή ήταν στο 70%. Αν λοιπόν δημιουργηθεί θέμα στα στενά του Ορμούζ, θα αγοράσει η Ευρώπη υγροποιημένο αέριο για να γεμίζει τις αποθήκες της με πολύ υψηλότερες τιμές».
Να σημειώσουμε ότι η χώρα μας μετά τη Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είχε ρίξει το βάρος της στις προμήθειες υγροποιημένου αερίου, με τη δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη (ένα σενάριο ήθελε παρόμοιες εγκαταστάσεις να δημιουργούνται και στα ανοικτά του Θερμαϊκού κόλπου).
Η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης του Παύλου Μαρινάκη που εκδόθηκε χθες βράδυ, φανερώνει πολλά: «Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε επαγρύπνηση σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μιας σύνθετης και αβέβαιης γεωπολιτικής συγκυρίας» λέει χαρακτηριστικά.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.