Στη Βουλή διαβιβάστηκε, χθες, η δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από τις 09:00 σήμερα Πέμπτη 226/6/2025 θα είναι προσβάσιμη για τους βουλευτές στην αίθουσα “Παύλος Μπακογιάννης”. 
Σύμφωνα με το Mega, στη δικογραφία περιλαμβάνονται τουλάχιστον 10 βουλευτές από τη ΝΔ, ένας από το ΠΑΣΟΚ και ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ που μεσολαβούσαν υπέρ αγροτών.   Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, οι πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης και Λ. Αυγενάκης επιμένουν ότι δεν εμπλέκονται σε κάποιο ποινικό αδίκημα. 
«Η δικογραφία που διαβιβάσθηκε χθες στη Βουλή ως προς τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε σχέση με την υπό εξέλιξη έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα μελετηθεί ενδελεχώς προς περαιτέρω αξιολόγηση» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Από δε το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζουν ότι  δημιουργείται μηχανισμός ανάκτησης των παράνομων ενισχύσεων ενώ μπλοκάρονται οι πληρωμές για τη βιολογική κτηνοτροφία και τη βιολογική μελισσοκομία μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.
Από την πλευρά τους, οι μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι «κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά» αφού για λίγους που εξαπάτησαν τις επιτροπές και καρπώθηκαν χρήματα, τώρα στερούνται της χρηματοδότησης όλοι όσοι ασχολούνται με τη βιολογική μελισσοκομία.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται στην κατάθεση αιτήματος για τη σύσταση Προανακριτικής. Εξεταστική έχει ζητήσει ήδη ο Κυρ. Βελόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. 
Από το Μαξίμου διαμηνύουν, πάντως, ότι η αντιπολίτευση προεξοφλεί τη στάση της πριν διαβάσει τη δικογραφία και πριν μελετήσει τα δεδομένα, κάτι που «δείχνει τη “σοβαρότητα” με την οποία αντιμετωπίζουν το θέμα», χαρακτηρίζοντά την «μηδαμινή ως ανύπαρκτη».  «Απόλυτη προτεραιότητα του Πρωθυπουργού ήταν και είναι η πλήρης εξυγίανση των διαχρονικών παθογενειών στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ», σημείωσαν κυβερνητικές πηγές και πως «η πρώτη κυβέρνηση που αποφάσισε να "τα βάλει", με αποτελεσματικό τρόπο, με μια σειρά από εγκληματικές δραστηριότητες που άπτονταν και της Δημόσιας Διοίκησης όπως οι παράνομες υπερσυνταγογραφήσεις, είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Τι αλλάζει στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο μεταξύ, στον τελωνειακό κώδικα που τέθηκε σε διαβούλευση, η ΑΑΔΕ αποκτά πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να γίνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις.
Ταυτόχρονα έχει αρχίσει η ενσωμάτωση των λειτουργιών του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ , που αναμένεται να ολοκληρωθεί, σταδιακά, στο δεύτερο εξάμηνο του 2026.
Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εφεξής παρέχεται στην ΑΑΔΕ άμεση, πλήρης και απρόσκοπτη πρόσβαση σε δεδομένα, στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη διαχείριση ευρωπαϊκών πιστώσεων, στη στελέχωση του ανθρώπινου δυναμικού, στην ανάληψη, στον έλεγχο, στη διαχείριση και στις διαδικασίες πληρωμής των οικονομικών υποχρεώσεων, στον έλεγχο και εκκαθάριση των πάσης φύσεως δαπανών, στην εκτέλεση των προμηθειών κλπ.