Η μείωση κατά 40% των ποσοτήτων νερού από τον Αλιάκμονα, από 580 σε 380 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο τέθηκε επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Κ. Γιουτίκα, και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου του Κλάδου Υδάτων της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων(ΡΑΑΕΥ) δρ. Δ. Ψυχογυιού,
Η απόφαση, που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά τον Απρίλιο, με έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης που απεστάλη προς τον ΓΟΕΒ Θεσσαλονίκης, μετά την καθιερωμένη ετήσια διαβούλευση της ΔΕΗ Α.Ε. ως διαχειρίστριας των ταμιευτήρων του Αλιάκμονα (φράγμα Πολυφύτου), ήρθε σε περίοδο όπου οι αγρότες είχαν ήδη επενδύσει στις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δεινή θέση. Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Γ. Κεφαλάς, προειδοποίησε για επικείμενη καταστροφή 960.000 στρεμμάτων και τις συνέπειες για 40.000 αγρότες στη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα και την Ημαθία.
Ο κ. Γιουτίκας ζήτησε να μην ισχύσει η περικοπή για φέτος και να εξεταστεί ξανά για την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, πρότεινε τη λειτουργία εφεδρικών αντλιοστασίων, αυστηρούς ελέγχους στο φράγμα Ελεούσσας, αλλά και αξιοποίηση ανακυκλωμένων υδάτων από τον Βιολογικό Σταθμό Σίνδου, όπως πρότεινε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Ανθ. Αμανατίδης.
Η ΡΑΑΕΥ δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τις διαθέσιμες ποσότητες, ενώ η ΠΚΜ και ο ΓΟΕΒ Θεσσαλονίκης θα αποστείλουν αίτημα προς τη ΔΕΗ για επαναρρύθμιση. Επίσης, ανακοινώθηκε η έναρξη καθαρισμού της κοίτης του Αξιού και αίτημα για διακρατική συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία για τα ύδατα του ποταμού.