Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε από την Άγκυρα ότι θα στείλει ουκρανική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ για να έχει συνομιλίες με Ρώσους αντιπροσώπους εκεί, λέγοντας πως ο ίδιος δεν θα μεταβεί εκεί. Όπως είπε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η εντολή της ουκρανικής αντιπροσωπείας ήταν να συζητήσει μια εκεχειρία. «Δεν υπάρχει τίποτα για μένα να κάνω στην Κωνσταντινούπολη» πρόσθεσε.
Είχε προηγηθεί η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να μην μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και να στείλει αντιπροσωπεία. Βέβαια, ο Ουκρανός πρόεδρος ο οποίος έχει ζητήσει άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία, τόνισε ότι μια προτεινόμενη συνάντηση με τον Πούτιν θα μπορούσε να παραλειφθεί αν επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια τεχνικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη. Η επικοινωνιακή προοπτική, όμως, μιας τέτοιας συμφωνίας είναι... χαμηλού επιπέδου.
Φυσικά, ο κ. Ζελένσκι δεν ξέχασε να ζητήσει από άλλες χώρες να ασκήσουν μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική πίεση στη Ρωσία και να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις: «Αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αν δεν υπάρξουν σοβαρές αποφάσεις... ζητάμε αρμόζουσες κυρώσεις» είπε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ουκρανούς Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε έτοιμος για «πιθανούς συμβιβασμούς» και να τους «συζητήσει» με Ουκρανούς αντιπροσώπους. «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε, να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πιθανούς συμβιβασμούς και να τους συζητήσουμε», δήλωσε ο Μεντίνσκι σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό...
Παρόλα αυτά, η Τουρκία παίζει ωραία το χαρτί του διαπραγματευτή, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να δηλώνει ότι έχει «αρκετούς λόγους να ελπίζει» στην επιτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών και τον Ερντογάν να λέει στον Ζελένσκι ότι η Τουρκία θα φιλοξενήσει αυτόν και τον Πούτιν όταν οι δύο ηγέτες είναι έτοιμοι.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.