Ένα νέο κεφάλαιο στη ναυτική ισχύ της Ελλάδας άνοιξε επίσημα στα ιστορικά ναυπηγεία του Λοριάν της Γαλλίας, καθώς η φρεγάτα «Κίμων» του Ελληνικού Ναυτικού, ξεκίνησε τις πρώτες θαλάσσιες δοκιμές της.
Όπως αναφέρει το greekreporter.com, με αυτή τη φρεγάτα η χώρα μας κάνει, ουσιαστικά, ένα άλμπα μπροστά στις στρατηγικές της δυνατότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στα κομπιούτερ του πλοίου «φορτώνονται» δεδομένα από τις θαλάσσιες δοκιμές του Amiral Ronarc'h, του επικεφαλής πλοίου αυτής της προηγμένης κλάσης του Γαλλικού Ναυτικού. Έτσι, η φρεγάτα «Κίμων» θα είναι μια βελτιωμένη έκδοση της Γαλλικής φρεγάτας.
Ήδη γίνονται δοκιμές πρόωσης και πλοήγησης. Σε λίγες εβδομάδες, θα ακολουθήσει μια δεύτερη, εξίσου αυστηρή φάση, η οποία θα επικεντρώνεται στα εξελιγμένα συστήματα μάχης και στη συνολική αντοχή του σκάφους στη θάλασσα.
Τις δοκιμές παρακολουθούν εκπρόσωποι του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Μέσα στο χρόνο κι ενώ θα ετοιμαζόμαστε για την τελική παραλαβή της «Κίμων», η τρίτη φρεγάτα της σειράς, η «Φορμίων», θα βρίσκεται επίσης στα πρόθυρα της καθέλκυσής της.
Οι φρεγάτες φέρουν τα ονόματα του Κίμωνα, ναυάρχου του  στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου , ο οποίος έγινε διάσημος για την ανδρεία του στη ναυμαχία  της Σαλαμίνας  το 480 π.Χ., του Νέαρχου, ναυάρχου του αθηναϊκού στρατού πριν και κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, και του Φορμίωνα, ναυάρχου και διοικητή της Αθήνας.
Μέχρι το 2026, το Ελληνικό Ναυτικό θα διαθέτει τρεις φρεγάτες του είδους που θα ενισχύσουν σημαντικά την επιχειρησιακή του εμβέλεια και την αμυντική του θέση σε όλη την περιοχή.
Πέρα από τα γνωστά οπλικά συστήματα, οι φρεγάτες αυτές διαθέτουν μοναδικές, προηγμένες άμυνες έναντι ασύμμετρων απειλών, ένα ζωτικό πλεονέκτημα στο σημερινό απρόβλεπτο θαλάσσιο τοπίο. Έχουν εφαρμοστεί τεχνολογίες ραντάρ, σόναρ και ηλεκτρονικού πολέμου που θεωρούνται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Η παράδοση των φρεγατών εντάσσονται στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2021. Μιας συμφωνίας που περιλαμβάνει μια κρίσιμη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας, η οποία δεσμεύει και τα δύο έθνη να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον οποιασδήποτε χώρας.
Να θυμίσουμε ότι η χώρα μας απέκτησε από τη Γαλλία 24 πολεμικά αεροσκάφη Rafale (ένα μείγμα νέων και μεταχειρισμένων μονάδων) από την Dassault Aviation. Είναι μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων που ενισχύουν σημαντικά τις δυνατότητες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Γαλλικοί είναι και οι πύραυλοι Exocet MM40 B3c (θα αγοράσουμε 16 - η συμφωνία υπογράφτηκε τον Απρίλιο του 2025) που προορίζονται για τον εξοπλισμό διαφόρων σκαφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων των πυραυλακάτων ταχείας επίθεσης κλάσης Roussen.
Η Γαλλία προμηθεύει επίσης την Ελλάδα με στρατιωτικά ελικόπτερα NH-90, συμβάλλοντας στα περιστροφικά ελικόπτερα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Τέλος, συνεχίζονται οι συζητήσεις για την απόκτηση μιας τέταρτης φρεγάτας η οποία ενδεχομένως θα ονομαστεί «Θεμιστοκλής».