Εγκρίθηκε, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόταση της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, για έρευνα σε συνεργασία και με άλλους φορείς, ώστε να αναβαθμιστούν περιοχές από την πλατεία Δημοκρατίας ως το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Την είδηση ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook o αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης. Εϊχε προηγηθεί η διάκριση του κεντρικού δήμου 6τον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες για τις κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030. 

Όπως αναφέρει, η περιοχή από τον Βαρδάρη ως το σταθμό, αλλά και η περιοχή Χιρς, το πάρκο Γαλοπούλου και άλλες, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεταφορών, τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή, το ΑΠΘ, θα μελετηθούν ώστε να αναβαθμιστούν. Πρόκειται για ερευνητικό και όχι κατασκευαστικό πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 600.000 ευρώ, ώστε να ολοκληρωθεί σε δύο έτη. Με τα χρήματα αυτά θα γίνουν έρευνες, δράσεις, συνέδρια, ημερίδες, προκειμένου να αναζητηθούν οι τρόποι αναβάθμισης αυτών των περιοχών.

Θα αναζητηθούν λύσεις για τη βιοκλιματική ανάπλαση και διευθέτηση κυκλοφορίας και στάθμευσης στα παλιά Ξυλάδικα, τη διαμόρφωση χώρων park & ride γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, η πολεοδομική ανασυγκρότηση της ίδιας περιοχής, ως τα εργαστήρια της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ στη Γιαννιτσών και το σχολικό χώρο στη Σαπφούς, για τον ανασχεδιασμό της περιοχής από την οδό Αγίων Πάντων έως την οδό Μιχ. Καλού, για την κατασκευή υπογείου σταθμού αυτοκινήτων και την πεζοδρόμηση τοπικών οδών από Αναγεννήσεως έως 26ης Οκτωβρίου, αλλά και την επανάχρηση της βίλλας Πετρίδη για κοινωφελείς δραστηριότητες της 2ης Δημοτικής Κοινότητας.