Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται, από χθες, οι εργαστηριακοί γιατροί. Κλείνουν τα ιατρεία τους, ζητώντας την κατάργηση του clawback, το οποίο χαρακτηρίζουν «καταστροφικό και επαίσχυντο».
Το clawback θεσπίστηκε το 2013 στις εργαστηριακές εξετάσεις. Είναι, ουσιαστικά, η επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός κρατικός προϋπολογισμός. Σε αυτό προστέθηκε και το rebate – η υποχρεωτική έκπτωση που παρέχουν οι ιδιώτες πάροχοι στον ΕΟΠΥΥ, όταν μια δαπάνη που ζητούν να πληρωθούν υπερβαίνει το προσυμφωνημένο όριο. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό (clawback) εφαρμόστηκε αναδρομικά, με αποτέλεσμα τα εργαστήρια όχι μόνο να μην αποζημιώνονται για το 100⁒ των εξετάσεων που έχουν εκτελέσει, αλλά να έχουν βρεθεί και χρεωμένα στον ΕΟΠΥΥ.
Επιπλέον, το 2016 η τιμή αποζημίωσης κάθε εξέτασης που μέχρι τότε οριζόταν από ΦΕΚ του 1991, μειώθηκε 40%, ενώ παράλληλα προστέθηκαν σωρεία από εξετάσεις που μέχρι τότε ήταν εκτός του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης(όπως αυτές για την ανίχνευση λοίμωξης από φυματίωση ή για τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, κάτι που, σαφώς είναι υπέρ του ασθενή, όμως αυξάνει το κόστος για τα εργαστήρια).
Για παράδειγμα, εάν πανελληνίως τα διαγνωστικά εργαστήρια εκτελέσουν εξετάσεις ύψους π.χ. 1εκ. ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει στους εργαστηριακούς ιατρούς σχεδόν το μισό ποσό (λόγω του κλειστού προϋπολογισμού) και το υπόλοιπο το ονομάζει clawback και δεν το αποζημιώνει.
«Επί δώδεκα συνεχή χρόνια οι εργαστηριακοί γιατροί υφίστανται μια διαρκή υφαρπαγή των αποζημιώσεων  που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ (clawback) , η οποία το  τελευταίο χρονικό διάστημα  αγγίζει τα όρια του 60%. Η λογική εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την πλευρά της πολιτείας οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον ΕΟΠΥΥ αλλά και τους επιστήμονες που παρέχουν έργο», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου «καλύπτει απόλυτα τις αντιδράσεις και διεκδικήσεις που έχουν εξαγγείλει οι περιφερειακές ενώσεις εργαστηριακών γιατρών και καλεί την πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία οδηγεί καθημερινά σε αφανισμό τα μικρά και μεσαία διαγνωστικά εργαστήρια».