Γράφει ο «Περαστικός»

Ευκαιρία χαρακτήρισε τη διαμορφούμενη κατάσταση, για τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ Μιχάλης Αλεξανδρίδης (αναφερόμενος στα όσα γίνονται - ή δεν γίνονται - στην ΕΡΤ3). Το άκουσε με τα αυτάκια του ο «Περαστικός», που χθες έκανε μια βόλτα από το Δημαρχείο και παρακολούθησε τη συνεδρίαση από τα... ορεινά.
Τι άκουσε, λοιπόν, πέραν της ευκαιρίας; Ότι το προσωπικό της TV100 και του FM100 είναι καλό («ξέρουν τη δουλειά» είπε ο Αλεξανδρίδης), ότι κι εκεί υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων (οι δημοσιογράφοι, τα μισθολογικά των οποίων ρυθμίζονται με ΚΥΑ και είναι άνω του ενιαίου μισθολογίου και οι υπόλοιποι που πληρώνονται με ενιαίο), ότι μια πρώτη δόση του νέου προγράμματος θα πάρουν οι Θεσσαλονικείς από το Σεπτέμβριο, ότι «η τηλεόραση είναι ακριβό σπορ» και τα 3,5 εκ. ευρώ που παίρνει το χρόνο από το δήμο η εταιρία φθάνουν μόλις για τους μισθούς και ότι, μάλλον, ήρθε η ώρα μετεγκατάστασης της Δημοτικής Τηλεόρασης και του Δημοτικού Ραδιοφώνου.
Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι πολύ ενδιαφέρον και αν βρεθεί δημοτικό ακίνητο για τη στέγαση η ΔΕΠΘΕ θα εξοικονομήσει άλλα 120.000 ευρώ το χρόνο (τόσα δίνει σε ενοίκια στην ΕΜΣ, στο κτίριο της οποίας στεγάζεται από την ίδρυσή της). Τα ΄χε γράψει ο «Περαστικός», πριν κάποιες μέρες, αλλά κάποιοι δεν τον πίστεψαν -κι ας μην φθάσαμε, ακόμη, στην Κυριακή του Θωμά. Δεν είναι, πάντως, κάτι καινούργιο, αφού είχε επιχειρηθεί και στην αρχή της θητείας του πρώην Γενικού Διευθυντή Γιάννη Κεσσόπουλου, όμως το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.
Μια άλλη οικονομία που έγινε ήταν από το ότι η ΔΕΠΘΕ δεν έχει πλέον «διευθυντάδες», όπως είπε ο πρόεδρός της. Από ό,τι ξέρει ο «Περαστικός», αυτό ήταν και μια πρόταση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Να είναι, δηλαδή, ο Γενικός Διευθυντής, ο Διευθυντής Τηλεόρασης, ο Διευθυντής Ραδιοφώνου, ο Τεχνικός Διευθυντής και ο Οικονομικός Διευθυντής, υπάλληλοι της ΔΕΠΘΕ με σχέση αορίστου χρόνου -κάτι που σημαίνει ότι παίρνουν τον μισθό τους κι ένα επιμίσθιο (επίδομα), αλλά δεν παίρνουν εξαιρέσιμα (Κυριακάτικα, υπερωρίες και νυχτερινά). Το είχε μισοακολουθήσει η διοίκηση Μπουτάρη (είχε διευθυντή Ραδιοφώνου από τους υπαλλήλους, αλλά όλους τους υπόλοιπους τους έφερνε με διευθυντικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου), το μισοακολούθησε και η διοίκηση Ζέρβα (για ένα διάστημα είχε και διευθυντή Ραδιοφώνου και διευθυντή Τηλεόρασης από το υπαλληλικό προσωπικό), πατώντας πάνω στην πρόταση θεραπείας προς το Ελεγκτικό Συμβούλιο που υπέβαλε ο τότε Γενικός Διευθυντής Φίλιος Στάγκος.
Εδώ, είναι αλήθεια ότι η διοίκηση Αγγελούδη κάνει μια βαθιά τομή. Και, όπως είπε και ο πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, εξοικονομεί άλλα 150.000 το χρόνο.
Άκουσε κι άλλες ειδήσεις ο «Περαστικός»: Ότι ο Σταθμός Λόγου και Τέχνης 100,5FM, τον οποίο η διοίκηση Μπουτάρη είχε επιχειρήσει να μετατρέψει (με, όχι, ιδιαίτερη επιτυχία είναι η αλήθεια) σε Εθελοντικό Ραδιόφωνο ξαναγίνεται Σταθμός Τέχνης (θα εκπέμπει ποιοτική μουσική και γι αυτό προσφέρθηκε, εθελοντικά, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά Άκης Σακισλόγλου), ότι επανήλθε η ενημέρωση στα πρωινά του FM100, ότι αναζητούνται χορηγοί εκπομπών, ότι γίνεται προσπάθεια να υπογραφεί σύμβαση εργασίας με τους τεχνικούς (είναι γνωστές οι περιπέτειες του πρώην προέδρου Απόστολου Βεϊζαδέ που έχει κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του τις διαφορές της σύμβασης που είχε υπογράψει ο ίδιος), ότι το μοντέλο της νέας αθλητικής εκπομπής που παράγεται εκτός ΔΕΠΘΕ και αναμεταδίδεται από την TV100 χωρίς να της κοστίζει θα ακολουθηθεί και αλλού κι ότι, μετά την πλατφόρμα της Cosmote, η δημοτική τηλεόραση και το δημοτικό ραδιόφωνο θα εκπέμπουν και στη Nova, ενώ, παράλληλα, είναι έτοιμα να δημιουργήσουν μια ψηφιακή πλατφόρμα για τα δημοτικά ραδιόφωνα της χώρας.
Αυτό, όμως, που τον ξεπέρασε, ήταν ο απίστευτος καβγάς που στήθηκε στο τέλος, με αφορμή το ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι θέλουν να λαμβάνουν τα αποσπάσματα των τοποθετήσεών τους, δωρεάν, από το κανάλι... Δαπανήθηκαν 15 λεπτά χρόνου συνεδρίασης, γι' αυτό το λόγο. Ένα έχει να πει ο «Περαστικός»: Ότι κάποιες νοοτροπίες δεν ξεριζώνονται εύκολα...
Εν αναμονή, λοιπόν, αφού τα δημοτικά μέσα είναι απαραίτητα κι όλοι επιθυμούν να τα δουν να προσφέρουν ακρόαμα και θέαμα που να το αγαπούν οι πολίτες και να θέλουν να το βλέπουν και να το ακούν.