Σε προπαρασκευαστικές συσκέψεις για την προετοιμασία των εμπλεκόμενων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου συμμετείχε το πρωί, στην Πυλαία και το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
«Στη βόρεια Ελλάδα θα δώσουμε μάχη. Δεν είμαι ευχαριστημένος με το πώς πήγανε τα πράγματα πέρυσι. Δεν είμαι ευχαριστημένος με τον τρόπο τον οποίο λειτουργήσαμε συνολικά αλλά και το Πυροσβεστικό Σώμα. Αναγνωρίζω ότι ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδος, θα είναι όμως και φέτος. Άρα πρόληψη, οργάνωση, συνεργασία, σκληρή δουλειά, χαμηλά οι τόνοι και όλοι μαζί», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός.
Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι ήδη σημειώθηκαν πυρκαγιές τον Απρίλιο και μάλιστα σε υψόμετρα. «Στα Πιέρια, η πυρκαγιά ήταν πάνω από 1.500 μέτρα. Αυτό δείχνει ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί, επαναλαμβάνω, με λίγα λόγια και πολλή πολλή δουλειά, οργάνωση και θα δώσουμε μάχη. Μόνο αυτό μπορώ να υποσχεθώ», πρόσθεσε.
Στην πρώτη σύσκεψη που έγινε στην Πυλαία μετείχαν διοικητές και υποδιοικητές της πυροσβεστικής υπηρεσίας και πυροσβέστες από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ στη δεύτερη σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Πανοράματος έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δασάρχες, διευθυντές και επιθεωρητές δασών, προϊστάμενοι των αυτοτελών διευθύνσεων πολιτικής προστασίας, εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, του Ε.Κ.ΕΠ.Υ., του λιμεναρχείου και των εθελοντικών ομάδων κ.ά.