Σε πλήρη διάσταση με το υπουργείο Ανάπτυξης εμφανίστηκαν, σήμερα, κτηνοτρόφοι, κρεοπώλες και καταναλωτές, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη για την τιμή του οβελία.
Οι κτηνοτρόφοι σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να πουλήσουν αμνοερίφια σε μέση τιμή κάτω των 8 ευρώ το κιλό. Από την πλευρά τους, οι κρεοπώλες, τονίζουν ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση ύστερα και από τις εξαγγελίες του υπουργείου Ανάπτυξης, στα καταστήματά τους, η τιμή υπολογίζεται φέτος λίγο χαμηλότερα από τα 15 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που οι παραγγελίες καταγράφονται ήδη μειωμένες σε ποσοστό 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν, βοηθούνται τα σούπερ μάρκετ  τα οποία εισάγουν ζώντα ζώα από το εξωτερικό, τα σφάζουν σε σφαγεία στη χώρα μας και τα διαθέτουν σε χαμηλότερες τιμές... Ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από την εξαγγελία του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ότι το αρνί θα συμπεριληφθεί, με τιμή 10 ευρώ, στο καλάθι του Πάσχα. Όπως είπαν για τον υπουργό «χάλασε την αγορά μια ανάσα πριν την έλευση του Πάσχα, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση».
Αυτά προκύπτουν από τις τοποθετήσεις των αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρη Μόσχου, κτηνοτρόφου, του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββα Κεσίδη, αντιπροέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚ) στον τομέα κρέατος και του επικεφαλής της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολου Ραυτόπουλο, στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης τύπου που έγινε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, ανέφερε ότι «οι τιμές πρέπει να κανονίζονται από κτηνοτρόφους και εμπόρους και όχι από αυτούς που κάθονται στα γραφεία». 

Στα «κάγκελα» οι κτηνοτρόφοι

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚ), είπε για τα 10 ευρώ πως «όσα αμνοερίφια θα πωληθούν προς 10 € /κιλό και κάτω, από πού θα προέρχονται; Η τιμή των 10 € δεν ξέρουμε εάν αντιπροσωπεύει το ελληνικό, ποιοτικό αρνί, καθώς ό,τι πωλείται με τιμή κάτω των 14 € /κιλό, είναι είτε ελληνοποιημένο, είτε ξένο, είτε ό,τι περίσσεψε από το Πάσχα των Καθολικών και έμεινε στις καταψύξεις», επισήμανε.
Και πρόσθεσε: «Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της και να μην βάζει άτυπα πλαφόν χαλώντας όλη την αγορά. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι πάνω από το κράτος και αυτό θα αποκαλυφθεί  στα παζάρια της Πέμπτης και του Σαββάτου σε Δράμα και Κιλκίς αντίστοιχα, όπου θα προσπαθήσουμε να βρούμε την χρυσή τομή με τους κτηνοτρόφους».
Όπως εξήγησε, «ο κτηνοτρόφος τα πουλά έως και 9 € /κιλό και ο κρεοπώλης τα αγοράζει από τον έμπορο προς 10 € /κιλό. Με τα λειτουργικά έξοδα και τον ΦΠΑ, η τιμή αυτή ανεβαίνει περίπου στα 12,5 € /κιλό. Εάν πουλήσουμε με μειωμένο περιθώριο κέρδους, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς θα φτάσουμε στα 15 € /κιλό».
«Η ελληνική κτηνοτροφία φθίνει και χάνει χιλιάδες ζώα. Βλέπουμε το υπουργείο Ανάπτυξης να βάζει πλαφόν στα 10 € /κιλό και εμείς γνωρίζουμε ήδη πως θα έχουμε ζημία τουλάχιστον δύο ευρώ/κιλό», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, σημειώνοντας ότι «με την κίνηση αυτή, θεωρούμε ότι το υπουργείο είτε θέλει να ενισχύσει κάποιες συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής, είτε θέλει να καταστρέψει την ελληνική κτηνοτροφία». Διερωτήθηκε δε, «πώς μια κυβέρνηση βάζει πλαφόν στην τιμή του κρέατος και δεν μπορεί να το κάνει και στην τιμή του ρεύματος»;
«Το Υπουργείο Ανάπτυξης εμπαίζει τους καταναλωτές, καθώς παρανομεί το ίδιο επί των αποφάσεών του. Ενώ λέει ότι η τιμή των αμνοεριφίων πρέπει να κυμαίνεται έως 10 € /κιλό, υπάρχουν αλυσίδες που τα πουλάνε έως και 13 € /κιλό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια διακύμανση της τάξης του 40%», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος και πρόσθεσε ότι «το φετινό Πάσχα θα είναι το ακριβότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες χρόνιες, καθώς όπως αναφέρει ο ΙΕΛΚΑ, υπάρχει 6% αύξηση στα τρόφιμα».

Απαραίτητη διευκρίνιση: Η φωτογραφία είναι του 2014...