Τούρκος υπήκοος, ακραίος μουσουλμάνος συνελήφθη από τις αρχές της Τουρκίας, επειδή πυρπόλησε την είσοδο εκκλησίας των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020, αλλά έγινε γνωστό την Κυριακή 10 Μαΐου. Το επεισόδιο σε βάρος της χριστιανικής εκκλησίας των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος, έγινε το πρωί της Παρασκευής, όταν ένας άνδρας επιχείρησε να πυρπολήσει την πύλη της Εκκλησίας Dznunt Surp Asdvadzadzni στην περιοχή Μπακίρκιοϊ (Bakırköy) της Κωνσταντινούπολης.
Να σημειώσουμε ότι ο χριστιανικός ναός των Αρμενίων βρίσκεται στην συνοικία Τζεβιζλίκ του Μπακίρκιοϊ και χτίστηκε το 1844.
Αμέσως μετά το συμβάν το Αρμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης ενημέρωσε την τουρκική αστυνομία και όπως ανέφερε η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα ή υλικές ζημιές.
Η δίγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα του "Agos" επισήμανε ότι από το Γραφείο του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοινώθηκε πως ένας ύποπτος ονόματι M. K. συνελήφθη από την αστυνομία και έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό.
Ο Μ. Κ. είπε πως ήθελε να βάλει φωτιά στην πύλη της εκκλησίας επειδή πιστεύει πως «δημιούργησαν την πανδημία του Κορωναϊού, δεν διευκρίνισε όμως εάν στόχευε ειδικά τους Αρμενίους ή εάν αναφέρονταν γενικά στους μη μουσουλμάνους.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εκκλησία της Αρμενίας τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις και γκράφιτι με συνθήματα μίσους κατά των χριστιανών.
Το περιστατικό αυτό είναι ένα ακόμη σοβαρό επεισόδιο σε βάρος της χριστιανικής εκκλησίας των Αρμενίων, αλλά και σε βάρος και των άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, που διαβιούν για χιλιάδες χρόνια στο τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν γενιές χριστιανών, πριν την έλευση των Τούρκων στη Μικρασία.