Τέσσερα νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανακοίνωσε πριν από λίγο ο λοιμωξιολόγος Σ.Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.840 εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες. Από αυτά, 616 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.475 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Επίσης, 22 συμπολίτες μας εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 73 έτη. 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 95 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 

Το τελευταίο 24ωρο δεν έχει καταγράφει νέος θάνατος στη χώρα και συνολικά, από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα έχουν καταγράφει 165 θάνατοι. Οι 47 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη.

Εμβόλιο τα Χριστούγεννα του 2020


Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα νεότερα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που έχουν να κάνουν με την παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού , είπε ότι ήδη δοκιμάζονται οκτώ διαφορετικά εμβόλια σε 10 κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους κάποιες από τις οποίες βρίσκονται σε φάση ΙΙ. 

Μιλώντας για την πιο πρόσφατη προσπάθεια που γίνεται από το Εθνικό Ίδρυμα Υείας των ΗΠΑ, είπε ότι το εμβόλιο αυτό βασίζεται σε μία νέα τεχνολογία και έχει ως στόχο να χορηγείται σε ανθρώπους ηλικίας 55 έως 70 ετών και από 71 ετών και άνω σε δύο δόσεις με διαφορά 4 εβδομάδων. 

« Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν 2 διαφορετικές δόσεις του εμβολίου. Στην υψηλότερη δόση παρατήρησαν πιο ισχυρά αντισώματα.Βέβαια οι ερευνητές πάντα επιλέγουν την χαμηλότερη δόση που προκαλεί λιγότερες παρενέργειες», ανέφερε ο κος Τσιόδρας τονίζοντας ότι μεγαλύτερες μελέτες θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο με 600 άτομα. Αν όλα πάνε καλά «τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου έτους θα έχουμε αποτελέσματα» είπε. Ωστόσο επεσήμανε ότι ακόμη κι αν βγει ένα εμβόλιο θα αργήσει πολύ ώστε να είναι διαθέσιμο σε όλους.