Του Γιάννη Παπαδόπουλου*

Η διαφαινόμενη δικαίωση των επιλογών της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, αποτελεί αναμφισβήτητα γεγονός με προεκτάσεις, που ξεπερνούν τα στενά όρια της ελληνικής επικράτειας.

Στο πρόσωπο του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, οι ξένοι επιστήμονες, κυρίως, ο Τύπος, γραπτός και ηλεκτρονικός και, μέσω αυτού, η διεθνής κοινότητα, αναγνωρίζουν τη γνώση, την άρτια επιστημονική κατάρτιση, αλλά και την ορθολογικά άμεση λήψη αποφάσεων, που έσωσαν χιλιάδες ζωές. 

Στο πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη αναγνωρίζουν τη σύγχρονη φυσιογνωμία, που πρέπει να έχει ένας κυβερνήτης, που ξέρει να συμβουλεύεται, να ακούει τους ειδικούς και να ενεργεί γρήγορα, προστατεύοντας το κοινωνικό σύνολο.

Η Ελλάδα γίνεται – για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια- παράδειγμα προς μίμηση, διαγράφοντας κακές εντυπώσεις από το πρόσφατο παρελθόν. Η Ελλάδα εκπέμπει το δικό της μήνυμα: 
Το μήνυμα της ασφάλειας. Της εμπιστοσύνης και της σιγουριάς.

Η νίκη αυτή, σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο μπορεί να αποτελέσει και την αιχμή του δόρατος, για την οικονομική ανάκαμψη, που θα χρειαστεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η χώρα. 
Είναι αλήθεια, ότι η οικονομία της χώρας εξαρτάται, σε πολύ μεγάλο βαθμό , από τον τουρισμό. Άλλωστε, αυτό ήταν το κριτήριο και στην έρευνα- έκθεση του ΟΟΣΑ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ, περίπου 35%, επειδή ακριβώς η οικονομία της στηρίζεται, κυρίως στον τουρισμό.

Είναι, επίσης, αλήθεια ότι, με τα σημερινά δεδομένα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολύ δύσκολα μπορεί να μιλήσει κανείς για «τουριστική περίοδο». 
Ακριβώς, σ΄αυτή την περίοδο της αβεβαιότητας, της μείωσης των κρουσμάτων σε όλες τις χώρες, στην πιθανή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών, αρχικά μέσα στις χώρες τους και στη συνέχεια έξω απ΄αυτές, η Ελλάδα πρέπει να είναι η «νησίδα ασφαλείας» για όλους.

Κάποιοι, στη Γερμανία και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, καλοβλέπουν την Ελλάδα, ως τουριστικό προορισμό. Τη συγκρίνουν με τις άλλες χώρες της Μεσογείου, που ταλαιπωρούνται ακόμη και πληρώνουν βαρύ τίμημα, με δεκάδες χιλιάδες ζωές. Οι κατ΄εξοχήν, τουριστικά πρωτοπόρες χώρες, η Ισπανία, η Ιταλία, ακόμη και αυτή η Γαλλία δοκιμάζονται σκληρά. Το ίδιο και η ανταγωνιστική Τουρκία, όπως και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Η Ελλάδα, με τα αποτελέσματα στη μάχη κατά του κορωνοϊού, μοιάζει με «όαση». Φαντάζει σαν «Γη της επαγγελίας» για τον κουρασμένο Ευρωπαίο και Αμερικανό, από την αγωνία της επιβίωσης και τη δοκιμασία της καραντίνας και των περιορισμών.

Φέτος, μια φράση πρέπει να ακούγεται σ΄όλο τον κόσμο: «Πάμε Ελλάδα».

Όταν αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση, η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχθεί εκατομμύρια τουρίστες ( μάλλον από το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου). Με ελέγχους στις εισόδους, με τεστ, με επαγρύπνηση. Φέτος, η τουριστική περίοδος, και του καιρού βοηθούντος, θα φτάσει μέχρι το Νοέμβριο. 

Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει κι αυτή τη μάχη.


*Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος