Η αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες έχει φέρει και νέες αγοραστικές συνήθειες ακόμη και τώρα το Πάσχα. Τσουρέκια χωρίς γλουτένη, για διαβητικούς ή για... βίγκαν, φθάνουν σε πωλήσεις ακόμη και τα... παραδοσιακά!


Η πρόεδρος του σωματείου αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας» Έλενα Κουκουμέρια, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι πλέον πλάι στο παραδοσιακό τσουρέκι και τις διάφορες παραλλαγές του έχουν προστεθεί τσουρέκια χωρίς γλουτένη, τσουρέκια για διαβητικούς, ή ακόμη και για vegans, προκειμένου να μην στερηθεί κανείς την υπέρτατη απόλαυση των ημερών!  Φυσικά υπάρχουν και τα παραδοσιακά, αλλά και αυτά που είναι καλυμένα με λευκή σοκολάτα ή κουβερτούρα!

Το τσουρέκι το έφεραν στη Θεσσαλονίκη μαζί τους οι προσφυγές, που ήξεραν τη συνταγή από την Κωνσταντινούπολη, σημειώνει η κ. Κουκουμέρια, επισημαίνοντας πως στην αρχή δεν ήταν πλεχτό αλλά διπλωμένο στα τέσσερα, συμβολίζοντας τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και το Σταυρό. Αργότερα άλλαξε σχήμα και οι νοικοκυρές έφτιαχναν κουλούρες ή πλεξούδες και στόλιζαν με κόκκινα αβγά τις δημιουργίες τους.

Η ονομασία του τσουρεκιού προέρχεται από την τουρκική λέξη «çorek» που υποδηλώνει ψωμί φτιαγμένο από ζύμη που περιέχει μαγιά. 

Όσον αφορά την εφετινή παραγωγή, η κ. Κουκουμέρια είναι επιφυλακτική στις εκτιμήσεις της, επισημαίνοντας ότι αναμένεται μειωμένη λόγω κορωνοϊού, καθώς τα αποθέματα στην απαιτούμενη μαγιά είναι λίγα σε σχέση με άλλες χρονιές.