Μόνο με συνταγή γιατρού θα δίνεται το φάρμακο με χλωροκίνη, καθώς από την Τετάρτη - όταν μαθεύτηκε ότι γίνονται επιτυχείς έρευνες σε ασθενείς με κοροναϊό με αυτό το φάρμακο - τα ράφια στα φαρμακεία άρχισαν να αδειάζουν.

Αυστηρά μέτρα για την πώληση του σκευάσματος plaquenil που περιέχει την δραστική ουσία χλωροκίνη αποφάσισε ο ΕΟΦ καθώς αλλάζει το καθεστώς διάθεσής της μετά από την αυξημένη ζήτηση που σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος PLAQUENIL ορίζεται με «περιορισμένη ιατρική συνταγή από ειδικό ιατρό. Ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η απόφαση για αλλαγή στον τρόπο διάθεσης του φαρμάκου PLAQUENIL θεωρήθηκε επιβεβλημένη καθώς μετά τις πρώτες ανακοινώσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης της χλωροκίνης, δραστικής ουσίας που περιλαμβάνει το PLAQUENIL, σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, σημειώθηκε μεγάλη ζήτηση από πολίτες που έσπευσαν σε φαρμακεία.

Πριν αλλάξει ο τρόπος διάθεσης υπήρξε ανακοίνωση των φαρμακοποιών ότι υπάρχει κίνδυνος το εν λόγω φάρμακο να εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων και να το στερηθούν ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και χρειάζεται να το λαμβάνουν καθημερινά προκειμένου να παραμείνουν υγιείς