Τη χρυσή τομή για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών από τις 26/3, υπό τα μέτρα εξάπλωσης του κοροναϊού βρήκαν πωλητές, έμποροι και αρχές.


«Μπορεί να χρειάστηκε να φτάσουμε στο απροχώρητο, όμως τελικά δόθηκε λύση και οι λαϊκές αγορές θα ανοίξουν την Πέμπτη 26 Μαρτίου. Η πίεση των ομοσπονδιών και των σωματείων του κλάδου των λαϊκών αγορών, ώθησε την διεύθυνση λαϊκών αγορών της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας και τη διοίκηση της περιφέρειας να κάνουν το αυτονόητο», επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής και Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας – Θεσσαλίας- Θράκης, Βασίλης Μακρίδης και ο επικεφαλής του σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η Ομόνοια», Λάζαρος Παυλίδης.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι επικεφαλής των προαναφερόμενων φορέων, αναφέρουν ότι με ημερομηνία έναρξης λειτουργίας την 26η Μαρτίου 2020 και εναλλάξ ανά εβδομάδα, έως και την 30η Απριλίου 2020, οι πωλητές λαϊκών αγορών θα προσέρχονται με τη διαδικασία μονά/ζυγά. 

Όπως ανακοίνωσε η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολητικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ Βούλα Πατουλίδου (τροποποιώντας προηγούμενη απόφαση ως προς τον τρόπο προσδιορισμού προσέλευσης του 50% των δραστηριοποιουμένων πωλητών, παραγωγών και επαγγελματιών), την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας (26/3/2020 έως και 1/4/2020) θα δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές αυτοί που καταλαμβάνουν την πλευρά της οδού (οδών) µε μονή αρίθμηση, ενώ την επόμενη εβδομάδα, στην ίδια λαϊκή αγορά, θα δραστηριοποιούνται αυτοί που καταλαμβάνουν θέσεις στην πλευρά της οδού (οδών) µε ζυγή αρίθμηση. 

Οι προσερχόμενοι προς δραστηριοποίηση πωλητές θα καταγράφονται καθημερινά ανά λαϊκή αγορά από τους υπεύθυνους των λαϊκών αγορών όπως αυτοί έχουν οριστεί από τα Σωματεία που εκπροσωπούν τους πωλητές Λαϊκών Αγορών (επαγγελματιών και παραγωγών) σε συνεργασία και με τους επόπτες της Δ/νσης Λαϊκών Αγορών και θα αποστέλλονται στη Δ/νση Λαϊκών Αγορών Π.Κ.Μ. 

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η υποχρέωση καταβολής του αναλογούντος ημερησίου τέλους αφορά µόνο τους κάθε φορά προσερχομένους πωλητές ενώ για τις ημέρες µη δραστηριοποίησης θα απαλλάσσονται µε απόφαση του φορέα λειτουργίας.