Άλλα 46 νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφτηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σ. Τσιόρδα. Έτσι, τα κρούσματα από την έναρξη της νόσου έχουν φθάσει στα 424, με τα 72 από αυτά να θεωρούνται “ορφανά”.

Στους 78 έφθασε ο αριθμός των νοσηλευόμενων από την ασθένεια, από τους οποίους οι 16 είναι διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων είναι τα 68 έτη, ενώ των διασωληνωμένων τα 69.
Όπως είπε ο κ. Τσιόρδας, 19 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο.
Πρόσθεσε ότι οι αριθμοί αυτοί “επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της καθηγήτριας κ. Σήψα ότι τουλάχιστον 2.000 συμπολίτες μας έχουν μολυνθεί από τον ιό”.
Σχετικά με την δήθεν απόκρυψη του αριθμού των κρουσμάτων, ουσιαστικά το διέψευσε λέγοντας ότι “παρακολουθούμε την επιδημία όσο πιο καλά μπορούμε” και προσθέτοντας: “Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον αλλά ζητούμε να μην παρασύρουν τον κόσμο κάποιοι επαΐοντες συνάδελφοι”.
Ο κ. Τσιόρδας ανακοίνωσε ότι από αύριο θα αναρτάται στο διαδικτυακό τρόπο του υπουργείου λεπτομερής αναφορά για τις επιπτώσεις της νόσου.
Για τον περιορισμό των συμπολιτών μας, τόνισε: “Μπορεί να υποφέρει περιοριζόμενος, αλλά θα ανασάνει ελεύθερος αύριο”.
Εξέφρασε, ακόμη, τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήριά του “για αυτούς που έχασαν τους δικούς τους”. Όπως είπε, οι έξι νεκροί είναι όλοι τους άνδρες κι όλοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. “Η λύπη όταν τη μοιραζόμαστε είναι μισή, η χαρά μας όταν τη μοιραζόμαστε διπλασιάζεται”, τόνισε.
Ειδικά για όσους… ταξιδεύουν προς νησιά και χωριά, υπογράμμισε: “Δεν μπορεί τα πλοία μας να έχουν εικόνα Δεκαπενταύγουστου με άτομα που σπεύδουν στα νησιά”.
Διαβεβαίωσε πως υπάρχουν επαρκείς ποσότητες φαρμάκων για τους ασθενείς. Όσο για όσα κυκλοφορούν περί φαρμάκου που αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό, διευκρίνισε: “Απαιτείται κοκτέιλ φαρμάκων, που κάποια είναι μόνον νοσοκομειακά είδη”.
Ενημέρωσε, ακόμη, πως άρχισε η πειραματική κλινική έρευνα για εμβόλιο στις ΗΠΑ. “Ήδη τέσσερις εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε τέσσερις μήνες” συμπλήρωσε.
Έριξε, δε και βολές προς… κάποιους: “Το πιο δύσκολο είναι όταν κάποιοι εμπλέκουν επιστήμη με πολιτική. Δεν μπορούμε να συμβαδίσουμε με το σκεπτικό τους” , είπε χαρακτηριστικά.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τους ειπλέον περιορισμούς, όπως την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης διάρκειας (θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τη Θράκη και τα νησιά, όπου έχουν επιστρατευθεί δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, όπως είπε). Όσον αφορά το ποια ξενοδοχεία θα μείνουν ανοικτά (ένα ανά νομό, πέντε στην Αττική και τρία στη Θεσσαλονίκη). Οι κατά τόπους σύλλογοι ξενοδόχων αποφασίζουν ποια θα είναι ανοικτά.
Πρόσθεσε πως, πλέον, είναι υποχρεωτική η 14ήμερη απομόνωση όσων επιστρέφουν από εξωτερικό, ζήτησε η κυκλοφορία των πολιτών να μειωθεί στο ελάχιστο και για την εξυπηρέτηση ζωτικών και μόνον αναγκών κι ευχαρίστησε φαρμακοποιούς, ανθρώπους media, επαγγελματίες οδηγούς, δημοσίους υπαλλήλους, εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν δυνατότητα τηλεργασίας. “Δεν έχει σημασία η προσωπική αναφορά. Αυτό που μετράει είναι η προσωπική ευθύνη”.
blogger Tags: