Στα 35 ανέρχονται τα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου του κορωνοϊού στη χώρα, όπως ανακοίνωσε, πριν από λίγο, ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόρδας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.


Έτσι ανέρχονται, πλέον, σε  530 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τα οποία για τα 98 είναι απροσδιόριστη η πηγή μετάδοσης Έχουν ελεγχθεί περίπου 8.000 δείγματα για την παρουσία του νέου ιού

Όπως είπε ο κ. Τσιόρδας, 100 ασθενείς νοσηλεύονται, από τους οποίους οι 18 είναι διασωληνωμένοι. “Πολλοί από αυτούς θα διασωληνωθούν επίσης τις επόμενες ημέρες”, πρόσθεσε, εξηγώντας λίγο αργότερα είναι “είναι θέμα μαθηματικών”. Πρόσθεσε πως “αυτό δεν αλλάζει την πρόβλεψη για τη χώρα, αυξάνει την επαγρύπνηση”.

Σύμφωνα με την ενημέρωση η πλειονότητα από όσους νοσηλεύονται (79%) έχει σοβαρά υποκείμενα νοήματα, το 54% είναι άνδρες και το 47% μεγάλης ηλικίας.

Στους 13 οι νεκροί

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόρδας, έχουν καταλήξει 13 συνάνθρωποί μας από τον ιό και οι 12 είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα κι ο 13ος ήταν ηλικιωμένος. Όλοι ήταν άνδρες εκτός από μια γυναίκα 93 ετών και ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 75 έτη.

Ως σήμερα 19 συμπολίτες μας  πήρα εξιτήριο.

Ο κ. Τσιόρδας υπογράμμισε ότι “αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες” κι υπογράμμισε ότι είναι στις ηλικίες μεταξύ 18-64 ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δείχνοντας ότι πως ο ιός δεν ξεχωρίζει, τελικά, ηλικίες. Και πρόσθεσε: “Κανείς, εκτός από τους 19 που πήραν εξιτήριο δεν έχει ανοσία. Η ανοσία των πολλών που θα προστατέψει τους λίγους δε θα υπάρχει για πολύ καιρό ακόμα”.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσιόρδας, φανερά συγκινημένος, τόνισε: “Ποιους θέλουμε να ΄χουμε μαζί μας του χρόνου; Η απάντηση είναι όλους. Όμως αυτό είναι αδύνατον. Το θαύμα της ιατρικής επιστήμης του 2020 είναι η παράταση της ποιοτικής διαβίωσης αυτών των ατόμων, πολλοί από τους οποίους είναι μανάδες και πατεράδες μας, είναι γιαγιάδες και παππούδες. Η απάντηση είναι τους σεβόμαστε όλους. Δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να ΄χουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς”.

Σχετικά με το αν το κάπνισμα μπορεί να ΄χει ρόλο στην ασθένεια είπε πως οι καπνιστές έχουν περισσότερες πόρτες και ευπάθεια του οργανισμού τους. “Η επιλογή είναι καθαρά δική τους. Ακόμα και οι υγιείς καπνιστές φαίνεται να ΄χουν αυξημένη πιθανότητα λοιμώξεων”, πρόσθεσε.

Επισήμανε πως δεν πρέπει να καταρρεύσουν οι νοσκομειακές δομές, ότι η προστασία των εργαζόμενων στον τομέα υγείας είναι ύψιστης σημασίας και κατέληξε:

“Η επιδημία θα αυξηθεί. Αναμένουμε την αύξηση κρουσμάτων. Προετοιμαζόμαστε. Αυτό εξαρτάται από εμάς. Είμαστε στην αρχή, αλλά πρέπει να το πω: Έχουμε κερδίσει σημαντικό χρόνο για να υλοποιηθούν οι απαραίτητοι σχεδιασμοί”. Κάλσε, δε, όλους, να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τους νεκρούς. Σεβαστείτε τους νεκρούς”.

Πρόσθεσε, δε, τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη: “Την τελευταία λέξη δε θα την έχει ο θάνατος”…

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι “τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Από την πρώτη στιγμή δίνουμε στοιχεία για την πραγματική κατάσταση” και ζήτησε “να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ιταλία είχε 10 νεκρούς και 322 επιβεβαιωμένα κρούσματα πριν από 24 ημέρες”΄, όπως τώρα η χώρα μας.

Είπε, ακόμη, ότι Βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων από χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους. Εκτός των σημερινών πτήσεων από Αγγλία και Ισπανία, ένα πλοίο από Αγκόνα έρχεται αύριο. επίσης αύριο δύο πτήσεις από Ισπανία, μία από Πράγα, Βελιγράδι, Κίεβο και Τυφλίδα.

“Είναι σίγουρο ότι δε θα βγούμε αλώβητοι από αυτήν τη μάχη. Το πώς και σε ποια κατεύθυνση θα αλλάξει ο κόσμος μας είναι στις δικές μας αποφάσεις”, κατέληξε.