Ούτε οι λέσχες καπνιστών….γλίτωσαν τελικά από τον αντικαπνιστικό νόμο, καθώς επιβλήθηκαν τα πρώτα πρόστιμα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. 

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εμφανίζεται αποφασισμένη να κλείσει το «παράθυρο» με τις Λέσχες Καπνιστών και ενδεικτική της αυστηρής αντιμετώπισης των ελεγκτικών μηχανισμών ήταν η βεβαίωση προστίμων συνολικού ύψους 12.000 ευρώ σε δύο τέτοιες λέσχες που εντοπίστηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000 ευρώ σε λέσχη στην Αθήνα και παρόμοιο πρόστιμο χθες, Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη. Όπως επισημαίνεται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, οι εν λόγω Λέσχες αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς και παραβίαση τόσο του αντικαπνιστικού νόμου όσο και άλλων φορολογικών και εργασιακών διατάξεων.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ» για τα «κόλπα» που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι των λεσχών, ο διοικητής της ΕΑΔ, Άγγελος Μπίνης είπε ότι αφενός αντί για φορολογικές αποδείξεις «κόβουν χειρόγραφες αποδείξεις συνδρομής μέλους» και αφετέρου δασκαλεύουν τους υπαλλήλους τους σε ενδεχόμενους ελέγχους να λένε ότι είναι…εθελοντές! Όπως εξήγησε, ο κ. Μπίνης, οι λέσχες καπνιστών δεν είναι παρά εικονικά σωματεία με μόνο σκοπό την παράκαμψη του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς, όπως είπε, δε θα πληρώσουν φόρο και δε θα σεβαστούν τη νομοθεσία.
Εντελώς διαφορετική άποψη επιμένει να έχει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, το οποίο, με επαναλαμβανόμενες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του, επιμένει ότι τα όσα προτείνει συμφωνούν απόλυτα με τις απαιτήσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Μηδενική ανοχή στη διαφθορά και σε κρούσματα παράνομης λειτουργίας Λεσχών Καπνιστών θα επιδείξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά από  συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελο Μπίνη με θέμα τη συνεργασία των δύο φορέων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, μέσα από πρόγραμμα ελέγχων το προσεχές διάστημα.