Για όλα τα θέματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο μίλησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος στην εκπομπή «Δίκη στο OPEN». Αναφέρθηκε στην ΚΕΔ και τη διαιτησία, το VAR και τη γραμμή του οφσάιντ, αλλά και όσα του καταλογίζουν για κακή διοίκηση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γραμμένου:

Για την ΚΕΔ: «Η Επιτροπεία της FIFA και της UEFA δεν θα υπάρχει όταν θα φύγω από την ΕΠΟ. Θα σας πω αυτό που ειπώθηκε δημοσίως, ότι στο τέλος Ιουλίου οι διεθνείς ομοσπονδίες, έτσι όπως εκφράζονται από τους εκπροσώπους τους, θα έχουν αποχωρήσει. Λήγει και η σύμβαση του Περέιρα, προφανώς και ο επόμενος αρχιδιαιτητής θα είναι Έλληνας εκτός και αν οι διεθνείς ομοσπονδίες επιλέξουν αλλιώς… Η πρόθεση η δική μας είναι να είναι Έλληνας…»
Για τα επεισόδια στον τελικό του Βόλου: «Μη ρωτάτε εμένα για τα γεγονότα του Βόλου. Εκλέχτηκα μετά από τον συγκεκριμένο τελικό. Όχι μομφή σε αυτή την ΕΠΟ για τον τελικό του Βόλου. Η θέση τούτης της διοίκησης ήταν, είναι και θα παραμένει ότι ο τελικός πρέπει να γίνεται με φιλάθλους. Μου είναι ακατάληπτο και ακατανόητο ότι η ΕΠΟ δεν μπορεί να διοργανώσει έναν τελικό Κυπέλλου Ελλάδας με κόσμο».

Για τα χειραγωγημένα παιχνίδια: «Τώρα πάει να γίνει ένα άλλο νομικό πλαίσιο με την Επιτροπή Καθοδήγησης. Όταν συνεδριάσει, θα συνεδριάσει όμως… Υπάρχει πειθαρχικό πλαίσιο που βασίζεται στην απόδειξη και όχι στην πιθανολόγηση. Γίνονται σεμινάρια από την ΕΠΟ απλά δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Εκθέσεις της Sportradar έρχονται. Ξέρετε ότι αυτές οι αναφορές πηγαίνουν και στους εισαγγελείς. Εκεί τι γίνεται. Υπάρχει ποινικό πλαίσιο; Γιατί δεν τιμωρούνται;»

Για την υποψηφιότητα του στις επόμενες εκλογές της ΕΠΟ: «Είναι πολύ πρώιμο να το συζητάμε. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα επιβάλει την άποψη μου, Υπάρχει μια παράταξη που με εξέλεξε επικεφαλής. Η ίδια δημοκρατική διαδικασία θα ακολουθηθεί και πάλι. Θα μας απασχολήσει στον κατάλληλο χρόνο, με τις κατάλληλες συνθήκες.

Για τις «ερυθρόλευκες» καταγγελίες για ΠΑΟΚ – Ξάνθη: «Είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΕΑ. Θα συνδράμει η Επιτροπή Αδειοδότησης. Μας έχουν ζητηθεί στοιχεία και θα συνδράμουμε. Είμαι πολύ προσεκτικός σε αυτά τα ζητήματα».

Για την δίκη των 28: «Πρέπει να σεβαστούμε την διαδικασία της Επιτροπής Δεοντολογίας. Να υπάρχει σεβασμός. Δεν θα μπω στα ενδότερα των δικαστικών οργάνων. Να σεβαστούμε την έρευνα για τα δικαστικά μας όργανα. Υπάρχουν φαινόμενα με ανακρίσεις που έρχονται μετά από 5-6 χρόνια στην ποινική δικαιοσύνη. Τα όργανα κάνουν την δουλειά τους και να περιμένουμε την ετυμηγορία. Κανείς δεν είναι ένοχος πριν διευκρινιστεί το αντίθετο».

Για την ΟΔΠΕ: «Ας λειτουργήσει ως συνδικαλιστικό όργανο η ΟΔΠΕ. Ζητούμενα όμως όπως διαιτητές αξιολογήσεις, δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο της ΟΔΠΕ και των συνδέσμων».

Για τον χαρακτηρισμό του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη περί «κακής διοίκησης» της ΕΠΟ: «Πράγματι ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε «κακή» τη διοίκηση της ΕΠΟ. Διαφωνώ κάθετα μαζί του. Θα έπρεπε να υπάρξει συζήτηση μαζί μου και να μου εξηγήσει γιατί είναι κακή. Πως πληροφορήθηκε ο υπουργός το οικονομικό πρόβλημα της ΕΠΟ είναι ένα ζητούμενο. Θα έπρεπε να με ρωτήσει για το οικονομικό πρόβλημα της ΕΠΟ. Δεν με ρώτησε ποτέ. Προφανώς και θα μιλήσουμε με τον κ. Αυγενάκη στη Νιόν. Η σχέση μου με τον υπουργό είναι καλή. Θέλω κάποια στιγμή να μου πει για το «κακή διοίκηση». Ο Ολυμπιακός μπορεί να λέει ότι θέλει, ο ΠΑΟΚ ότι θέλει, ο Παναθηναϊκός το ίδιο».

Για τα οικονομικά προβλήματα της Ομοσπονδίας: «Το χρέος της ΕΠΟ όταν αναλάβαμε διοίκηση ήταν 13 εκατομμύρια ευρώ και τώρα είναι 9. Μιλάμε για μείωση τεσσάρων εκατομμυρίων. Δεν παίρνω μισθό, ο νόμος προέβλεπε να παίρνω μισθό και ανεστάλη. Ξέρετε πόσο κόστισε η εγκατάσταση του VAR; 450.000 ευρώ. Ξέρετε πόσα πληρώσαμε για τους διαιτητές της Football League. Ξέρετε ότι η ΕΠΟ δεν είχε έσοδα από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας; Όλα αυτά δημιούργησαν μια πρόσκαιρη ταμειακή δυσχέρεια».

Για τα λάθη του στην ΕΠΟ: «Έχω κάνει λάθη. Έκανα λάθος, την πρώτη χρονιά που δεν παραπέμπαμε στα πειθαρχικά όργανα τις δηλώσεις των παραγόντων. Δική μου ήταν αυτή η επιλογή, όχι των συνεργατών μου. Ήταν λάθος, πίστευα ότι μέσα από ένα γόνιμο διάλογο θα φέρναμε αποτελέσματα».

«Επαφή για τη γραμμή του VAR»

«Δεν είχε προβλεφθεί από τη διακήρυξη, την οποία η ΕΠΟ από την αρχή δεν είχε λάβει γνώση. Την προκήρυξη την έκανε το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής, στη συνέχεια μπήκαμε στη συζήτηση αλλά είχε προχωρήσει το θέμα. Δεν υπήρχε πιστοποιημένη από τη ΦΙΦΑ γραμμή όταν έγινε προκήρυξη. Η πιστοποίηση έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019 άρα μέχρι τότε δεν μπορούσε να γίνει χρήση. Δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη αν δεν πιστοποιηθεί από τη ΦΙΦΑ. Έχουμε προχωρήσει τις συζητήσεις με την εταιρεία, έχουμε την κοστολόγηση και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε επαφή με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, θα δώσουμε το κόστος για να δούμε με αν είναι εφικτό να μπει μέσα στην όλη διαδικασία. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα το πληρώσει και οι Έλληνες φορολογούμενοι».

Για το ποιος πρέπει να πληρώσει τη γραμμή του οφσάιντ: «Προφανώς το ποδόσφαιρο πρέπει να την πληρώσει. Είτε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είτε το υπουργείο εφόσον δεν μπορεί η ΕΠΟ».

Για την πληροφορία ότι το VAR κοστίζει 13,5 εκατ. ευρώ την πενταετία: «Το VAR κοστίζει 5.000 ευρώ ανά αγώνα προ ΦΠΑ. Αυτό είναι το κόστος που επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. Έχω ρωτήσει πόσο κοστίζει και αυτή είναι η απάντηση από την εταιρία. Η προκήρυξη έγινε από το ελληνικό δημόσιο. Δεν ήταν η γραμμή του οφσάιντ» σημείωσε και δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει στην ερώτηση γιατί το VAR στην Ελλάδα κόστισε περισσότερα χρήματα απ’ ότι σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία.

Το ποδόσφαιρο είναι καλύτερο με το VAR. Τις 3 πρώτες αγωνιστικές είχαν διορθωθεί 17 λάθη από το VAR. Το VAR λειτουργεί σωστά στην Ελλάδα. Όλο αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να τύχει μιας επιείκειας γιατί ξεκίνησε έπειτα από τιτάνιες προσπάθειες. Δεν μπορούμε από την πρώτη ημέρα να τα βάλουμε με το VAR. Ναι, το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι καλύτερο με το VAR».