Το χαρακτηριστικό όνομα Cyber Tires συνοδεύει τα νέα ελαστικά της Pirelli, τα οποία υποστηρίζουν τα δίκτυα κινητής 5ης γενιάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά τα ελαστικά της Pirelli μετατρέπονται σε… κινητά τηλέφωνα. Αντίθετα, η επιλογή της βιομηχανίας ελαστικών ανοίγει νέες δυνατότητες στο πεδίο του Internet of Things, μιας και τα οχήματα καλούνται να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και με μια σειρά από υποδομές στις πόλεις του κοντινού μέλλοντος. Στο εσωτερικό της οικογένειας ελαστικών Pirelli Cyber Tire υπάρχει ένας ειδικός αισθητήρας, ένας δίσκος που είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία του ελαστικού με άλλους δέκτες, καθώς και ένας μικροεπεξεργαστής.

Μια σειρά από μεταβλητές μπαίνουν ως δεδομένα μέσω του αισθητήρα στον μικροεπεξεργαστή αυτό, όπως είναι η πίεση του ελαστικού, οι συνθήκες του δρόμου, για καλύτερη πληροφόρηση του οδηγού, σε συνεργασία με την κεντρική επεξεργαστική μονάδα του αυτοκινήτου. Ένα άλλο στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι δύο έξυπνα ελαστικά, φορεμένα σε διαφορετικά οχήματα είναι ικανά να συνομιλούν μεταξύ τους, κάτι που έδειξε η Pirelli και στην πράξη, σε μία δοκιμαστική διαδρομή στην Ιταλία.

Η Pirelli ενδιαφέρεται για την προώθηση της τεχνολογίας αυτής σε συνεργασία με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, ενώ δίνει έμφαση και σε στόλους φορτηγών, όπου εκεί η τεχνολογία θα μπορούσε να βρει ποικίλες εφαρμογές στη διαχείριση και την οργάνωση της κυκλοφορίας. Οι πρώτες εμφανίσεις των έξυπνων ελαστικών της Pirelli αναμένονται σε ακριβά αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων και σε φορτηγά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα περιοριστεί εκεί. Σταδιακά, οι τιμές θα πέσουν και θα οδηγήσουν σε ευρείας κλίμακας χρήση τέτοιων τεχνολογιών. www.pestaola.gr