Έμπρακτη στήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες αναμένει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στο μπαράζ τουρκικών προκλήσεων το τελευταίο διάστημα, που κορυφώθηκε με την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου για τις θαλάσσιες ζώνες. 

Η ρητή και σαφής καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συμπερίληψή της στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, παραμένει ο βασικός στόχος της Αθήνας, σε μια προσπάθεια διπλωματικής απομόνωσης της Άγκυρας. 

Μήνυμα στην Άγκυρα πως το μνημόνιο με τη Λιβύη δε συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη αναμένεται να στείλουν οι 28 ηγέτες από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως είπε το πρωί κοινοτικός αξιωματούχος, η παράγραφος αυτή προστέθηκε έπειτα από συνεννόηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως “το δήθεν μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο, παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα". Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της, καθώς έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους.

Λίγες ώρες πάντως πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η Αγκυρα ανέβασε κι άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσης, καταθέτοντας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις συντεταγμένες των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας.