Στην επόμενη διετία σχεδιάζει να δημιουργήσει 1.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ενώ το σχέδιο για τα επόμενα χρόνια προβλέπει τη δημιουργία 10.000 σταθμών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Γιώργος Στάσσης βλέπει ότι η εν λόγω αγορά είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη και η ΔΕΗ δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία. Για τον λόγο αυτό θα φωνάξει δυνατά «παρών» και θα πάρει αυτό που της αναλογεί.

Η κίνηση αυτή της ΔΕΗ εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης, για την παροχή κινήτρων σε αυτούς που θα αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο τα επόμενα χρόνια. Ένα από τα ερωτήματα όσων σκέφτονται να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι που θα μπορούν να το φορτίσουν στα ταξίδια τους. Απάντηση στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει η ΔΕΗ με τη δημιουργία των σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης των αυτοκινήτων.

Η ΔΕΗ όμως δεν σταματά στα πράσινα  αυτοκίνητα αλλά μεταβαίνει  στην νέα εποχή, με την εξάλειψη της εξάρτησης από τον λιγνίτη και την στροφή σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σύμφωνα με το business plan η εταιρεία προχωρά σε:

Εφαρμογή του «Green deal» στην ηλεκτροπαραγωγή, με την επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των αντίστοιχων ορυχείων και ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας.
Ψηφιοποίηση και λειτουργική αποτελεσματικότητα για την επίτευξη συνεργειών μείωσης του κόστους και αύξησης των εσόδων με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς.
Επέκταση σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας με πελατοκεντρική προσέγγιση, τόσο στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε νέους επιχειρηματικούς τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση.
Το πλάνο για τη νέα ΔEΗ περιλαμβάνει  ακόμα:
 Σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ άνω του 1 GW έως το 2024, που θα έλθει με οργανική ανάπτυξη, αλλά και πολλές συνεργασίες.
Η αναβάθμιση των δικτύων, με εργαλεία όπως έξυπνοι μετρητές, αυτόματοι διακόπτες, συστήματα GIS κ.ο.κ.