Θα μπορούσε η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει προορισμό "σκοτεινού τουρισμού"; Οι ειδικοί λένε "ναι"! Και, πριν αρχίσετε να υποθέτετε διάφορα, να σας πούμε ότι πόλεις ολόκληρες, ειδικά στην Ευρώπη, στηρίζονται σε αυτού του είδους τον τουρισμό.

Μια πόλη στην Ιταλία φημίζεται για το ... νεκροταφείο της, ενώ στη Μπριζ, αγαπημένος προορισμός των τουριστών που ψάχνουν τέτοιου είδους μνημεία, είναι η εκκλησία όπου συνεδρίαζε η... Ιερά Εξέταση. Το ίδιο, φυσικά, και στο Τολέδο.
Όσο για τη Θεσσαλονίκη, έχει να επιδείξει το Λευκό Πύργο (φυλακή και τόπος μαρτυρίου ήταν), το Επταπύργιο (γνωστό κολαστήριο), τα συμμαχικά νεκροταφεία και άλλους χώρους.
Οι τουριστικές ευκαιρίες και οι προκλήσεις ανάπτυξης του “σκοτεινού τουρισμού” (dark tourism) για περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, αλλά και για το σύνολο της χώρας, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Συνεδρίου της έκθεσης Philoxenia, η οποία μαζί με την Hotelia, βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι και αύριο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Το Συνέδριο διερευνά το ρόλο που παίζει το «σκοτεινό παρελθόν» ενός τόπου-προορισμού στη δημιουργία ελκυστικών αφηγημάτων και στην τουριστική εκμετάλλευση αυτών (Dark Tourism), κυρίως σε τοπικό επίπεδο.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, τόνισε πως ο σκοτεινός τουρισμός είναι ένα σημαντικό τουριστικό θέμα, που δημιουργεί αφηγήματα και καθιστά πιο ελκυστικές τις πόλεις και τις χώρες.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημείωσε πως αυτού του είδους ο τουρισμός αποτελεί ένα πεδίο βαθύτερης γνώσης της ανθρωπογεωγραφίας ενός τόπου, με τα λάθη, τις αστοχίες, ακόμη και τις θηριωδίες, ενώ την ίδια στιγμή αποκαλύπτονται όλα τα αρνητικά, που σημάδεψαν τις ζωές των κατοίκων, προκειμένου να μην επαναληφθούν.
“Η πόλη μας είναι ένας ανεξάντλητος τόπος πόνου και μαρτυρίας, που μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνές σύμβολο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.



Γεμάτη πεδία μαχών η Κεντρική Μακεδονία


Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Θάνος, ανέδειξε το συγκλονιστικό απόθεμα μνημείων της περιοχής, όπως οι τόποι μεγάλων μαχών, βίαιων συγκρούσεων και πολέμων. “Υπάρχει αποτύπωμα ισχυρό και σε μνημειακό επίπεδο. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912-1913), το Μακεδονικό Μέτωπο στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ΄Β Παγκόσμιος πόλεμος, η Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης, τα Κοιμητήρια Ζέιτενλικ στην Θεσσαλονίκη, τα Κοιμητήρια της Βρετανικής Κοινοπολιτείας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, το μνημείο της Δοϊράνης, η Γραμμή Μεταξά, τα διάφορα μουσεία (Πολεμικό μουσείο, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Στρατιωτικά Μουσεία κα), συνιστούν μεταξύ άλλων αυτό το απόθεμα.
Ο Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Χρήστος Τσιρώνης, προσδιόρισε το φαινόμενο του σκοτεινού τουρισμού, λέγοντας πως είναι η πρακτική επισκέψεων σε μέρη, όπου η ανθρώπινη εμπειρία συνδέεται με την καταστροφή, τον θάνατο, την φρίκη, το μαρτύριο ή το πένθος. Ωστόσο υπεισέρχονται και διλήμματα στην ανάπτυξη του σκοτεινού τουρισμού, όπως το ζήτημα της πρόσβασης σε όλες τις πτυχές των γεγονότων, εάν τα τοπία-μνημεία θα παραμένουν ανερμήνευτα ή θα δίνεται κάποια εξήγηση, η μαζικότητα ή όχι πρόσβασης στον χώρο και το θέμα των εσόδων (εμπορική εκμετάλλευση).

Το Τσερνόμπιλ παράδειγμα "μαύρου τουρισμού"


Ο Καθηγητής Τουριστικού Μάρκετινγκ & Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομίας & Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος κ. Ευάγγελος Χρήστου, υπογράμμισε πως η τραγωδία έλκει και σήμερα στην Ευρώπη ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός σκοτεινού τουρισμού είναι το Τσέρνομπιλ. “Η ζωντανή παρακολούθηση πολέμου μέσω οργανωμένων εκδρομών στην Βηρυτό είναι το ακραίο παράδειγμα σκοτεινού τουρισμού, ενώ στον πρόσφατο πόλεμο της Ουκρανίας υπήρχαν επτά ταξιδιωτικά γραφεία, που προσέφεραν ανάλογες υπηρεσίες” δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως ο σκοτεινός τουρισμός δεν είναι ένα νέο τουριστικό προϊόν και είναι πολύ κερδοφόρο, καθώς οι εμπειρίες αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας.
Τον συντονισμό της πρώτης ενότητας του συνεδρίου είχε ο ιδιοκτήτης του περιοδικού “Χρήμα και Τουρισμός” κ. Κωνσταντίνος Δεριζιώτης.